Υλικά για 16 μέτριους πατατοκεφτέδες:
- 600 γρ. πατάτες (καθαρό βάρος, χωρίς φλούδες)
- 80 γρ. μαργαρίνη
- 100 γρ. ρεγκάτο χοντροτριμμένη και 50 γρ. φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
- 1 αβγό
- 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- μοσχοκάρυδο
- μλάτι – πιπέρι
- ελαιόλαδο και σπορέλαιο
Για το πανάρισμα:
- 2 αβγά
- αλεύρι
- τριμμένη φρυγανιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε ομοιόμορφα σε μεγάλα κομμάτια για να βράσουν ταυτόχρονα (περίπου 20 λεπτά, εναλλακτικά μαγειρεύουμε στον ατμομάγειρα 30′).
- Όταν βράσουν τις σουρώνουμε, τις βάζουμε σε βαθύ μπολ και τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ, όσο είναι ζεστές.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το αβγό, το κρεμμύδι, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και τα τυριά (αλάτι ίσως δε χρειαστεί, δοκιμάζουμε και κρίνουμε).
- Λιώνουμε μαργαρίνη και την προσθέτουμε κι αυτή στο μείγμα.
- Ζυμώνουμε, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
- Σε τρία διαφορετικά σκεύη βάζουμε τα αβγά, φρυγανιά τριμμένη και αλεύρι για να πανάρουμε τους πατατοκεφτέδες.
- Πλάθουμε το μείγμα της πατάτας σε μικρά μπαλάκια (σαν κεφτεδάκια) και τα πατάμε λίγο για να πάρουν το σχήμα του μπιφτεκιού.
- Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό ή ελαιόλαδο για να μην κολάει η ζύμη και να πλάθεται πιο εύκολα.
- Τα περνάμε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αβγό και κατόπιν στη φρυγανιά. Tα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και τα τηγανίζουμε σε λάδι που έχει κάψει καλά.
- Η ψύξη θα βοηθήσει τα πατατοκεφτεδάκια να αποκτήσουν τραγανή κρούστα και να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.
Σημείωση: Ιδανικά συνοδεύεται με ντοματοσαλάτα και ντιπ φέτας με ούζο (δες και τη συνταγή).