patatokeftedes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 16 μέτριους πατατοκεφτέδες:

  • 600 γρ. πατάτες (καθαρό βάρος, χωρίς φλούδες)
  • 80 γρ. μαργαρίνη
  • 100 γρ. ρεγκάτο χοντροτριμμένη και 50 γρ. φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
  • 1 αβγό
  • 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • μοσχοκάρυδο
  • μλάτι – πιπέρι
  • ελαιόλαδο και σπορέλαιο

Για το πανάρισμα:

  • 2 αβγά
  • αλεύρι
  • τριμμένη φρυγανιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε ομοιόμορφα σε μεγάλα κομμάτια για να βράσουν ταυτόχρονα (περίπου 20 λεπτά, εναλλακτικά μαγειρεύουμε στον ατμομάγειρα 30′).
  • Όταν βράσουν τις σουρώνουμε, τις βάζουμε σε βαθύ μπολ και τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ, όσο είναι ζεστές.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το αβγό, το κρεμμύδι, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και τα τυριά (αλάτι ίσως δε χρειαστεί, δοκιμάζουμε και κρίνουμε).
  • Λιώνουμε μαργαρίνη και την προσθέτουμε κι αυτή στο μείγμα.
  • Ζυμώνουμε, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη  και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
  • Σε τρία διαφορετικά σκεύη βάζουμε τα αβγά, φρυγανιά τριμμένη και αλεύρι για να πανάρουμε τους πατατοκεφτέδες.
  • Πλάθουμε το μείγμα της πατάτας σε μικρά μπαλάκια (σαν κεφτεδάκια) και τα πατάμε λίγο για να πάρουν το σχήμα του μπιφτεκιού.
  • Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό ή ελαιόλαδο για να μην κολάει η ζύμη και να πλάθεται πιο εύκολα.
  • Τα περνάμε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αβγό και κατόπιν στη φρυγανιά. Tα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και τα  τηγανίζουμε σε λάδι που έχει κάψει καλά.
  • Η ψύξη θα βοηθήσει τα πατατοκεφτεδάκια να αποκτήσουν τραγανή κρούστα και να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.

 

Σημείωση: Ιδανικά συνοδεύεται με ντοματοσαλάτα και ντιπ φέτας με ούζο (δες και τη συνταγή).