Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.
Για τη ζύμη:
- 1 μέτρια πατάτα
- 1 κούπα καφέ αλεύρι
- 100 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη (αφήνετε να κρυώσει ελαφρά)
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 5-6 μέτριες πατάτες
- ½ μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
½ κούπα καφέ κρέμα γάλακτος ανακατεμένη με λίγες σταγόνες λεμόνι
3 αυγά
150 γρ. τυρί (φέτα χοντροκομμένη και κασέρι τριμμένο στον πολυκόφτη) - αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις κρυώσουν ελαφρώς ξεφλουδίζουμε τη μια απ΄ αυτές και τη λιώνουμε σε ένα μπωλ.
- Κρατάμε τις υπόλοιπες στην άκρη να κρυώσουν, για να τις χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
Στο μπωλ με τη λιωμένη πατάτα προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, το αλεύρι, το μπέικιν και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη. - Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο και ζυμώνουμε ξανά να ενωθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα και την απλώνουμε να καλύψει ομοιόμορφα τον πάτο της φόρμας.
- Τσιγαρίζουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι για 3-4′ και το ανακατεύουμε με το πράσο.
Ξεφλουδίζουμε τις υπόλοιπες πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. - Τις απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης κι από πάνω σκορπίζουμε το πράσο με το μπέικον. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
- Σ’ ένα μπωλ χτυπάμε καλά τα αυγά μαζί με την κρέμα, αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα τυριά.
- Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τις πατάτες.
- Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40′, ανάλογα με το φούρνο.
Σημείωση: Η ζύμη δεν θα είναι πολύ σφιχτή. Μπορούμε να παραλείψουμε το μπέικον, και επίσης να χρησιμοποιήσουμε ό,τι τυρί θέλουμε ή σκέτη φέτα.