Υλικά για 2-4 άτομα:

Για το χταπόδι:

  • 1 μικρό χταπόδι (1 κιλό περίπου)
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 1 πράσο χοντροκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 300 ml λευκό ή ροζέ κρασί και 200 ml νερό
  • δάφνη, αλάτι, πιπέρι

Για την σαλάτα:

  • 5 πατάτες μέτριες
  • 3-4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού με σύκο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • μαϊντανός, άνιθος ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Για το dressing:

  • 2 κ.σ. λεμόνι και 2 κ.σ. λευκό ξίδι βαλσαμικό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα

Εκτέλεση

Για το χταπόδι:

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι με το λευκό κρασί, το καρότο, το πράσο, το σέλινο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσει, για 1.30 -2 ώρες.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και το νερό.

Για το dressing και την σαλάτα:

  • Βάζουμε στο μούλτι τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τις πατάτες σε νερό με αλάτι. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τις βρασμένες πατάτες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι,  τον μαϊντανό και τον άνιθο.
  • Περιχύνουμε με το dressing, αφήνοντας λίγο κατά μέρος, και ανακατεύουμε.
  • Αφού βράσει το χταπόδι, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το μαρινάρουμε με ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσαμικού με σύκο.
  • Το προσθέτουμε στην πατατοσαλάτα και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε την πατατοσαλάτα με το χταπόδι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ.