Υλικά για 2-4 άτομα:
Για το χταπόδι:
- 1 μικρό χταπόδι (1 κιλό περίπου)
- 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
- 1 πράσο χοντροκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 300 ml λευκό ή ροζέ κρασί και 200 ml νερό
- δάφνη, αλάτι, πιπέρι
Για την σαλάτα:
- 5 πατάτες μέτριες
- 3-4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού με σύκο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- μαϊντανός, άνιθος ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Για το dressing:
- 2 κ.σ. λεμόνι και 2 κ.σ. λευκό ξίδι βαλσαμικό
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
Εκτέλεση
Για το χταπόδι:
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι με το λευκό κρασί, το καρότο, το πράσο, το σέλινο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσει, για 1.30 -2 ώρες.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και το νερό.
Για το dressing και την σαλάτα:
- Βάζουμε στο μούλτι τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τις πατάτες σε νερό με αλάτι. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τις βρασμένες πατάτες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνιθο.
- Περιχύνουμε με το dressing, αφήνοντας λίγο κατά μέρος, και ανακατεύουμε.
- Αφού βράσει το χταπόδι, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το μαρινάρουμε με ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσαμικού με σύκο.
- Το προσθέτουμε στην πατατοσαλάτα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε την πατατοσαλάτα με το χταπόδι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ.