Υλικά για 6 άτομα:
- 1 κιλό γαρίδες μέτριες και μύδια καθαρισμένα
- 400 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 2 μέτριες ντομάτες τριμμένη ή μια συσκευασία ψιλοκομμένο ντοματάκι σε κονσέρβα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1/2 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το ζωμό γαρίδας:
- τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια ξερά σε καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 2 φύλλα δάφνη
- 1 μεγάλη ντομάτα σε κομμάτια
- ρίγανη και θυμάρι
- 30 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζωμός:
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια και τα κελύφη για 3΄.
- Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σέλινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε το κρασί και, αφού θα εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά 3 λίτρα νερό και αφήνουμε για 30′ σε μέτρια φωτιά.
- Σουρώνουμε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ (να έχει μείνει αρκετό υγρό), πιέζοντας τα υλικά με μια κουτάλα.
Κριθαράκι:
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό βράζουμε για 10′ (να “κρατάει” στο στόμα) το κριθαράκι και το σουρώνουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο και την πιπερίτσα. Ρίχνουμε το ζωμό, τις ντομάτες, τις γαρίδες και τα μύδια και αλατοπίπερο (αν χρειάζεται) και βράζουμε για 7-8′.
- Ρίχνουμε και το κριθαράκι και βράζουμε για 3-4′ ακόμη. Αν έχει σωθεί ο ζωμός, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.