Υλικά για 12 πιτάκια:

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 2 χωριάτικα λουκάνια (200 γρ. περίπου) ψιλοκομμένα
  • 2 κούπες καφέ μελιτζάνα σε κυβάκια
  • 1/2 κούπα τριμμένο μετσοβόνε
  • 1/2 φλιτζάνι ρεγκάτο ή γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
  • 1 κ.γλ. ξερός βασιλικός
  • 4 κ. σ. στραγγιστό γιαούρτι (ή άλλο γιαούρτι)
  • 3 κρόκοι
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρος ξερός (ή 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός)
  • 1 ασπράδι αβγού
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

 

  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μελιτζάνα σε δυνατή φωτιά για 4-5′.
  • Προσθέτουμε τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
  • Βάζουμε 1/4 ποτηριού νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθεί το νερό.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
  • Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το γιαούρτι, τα τυριά, τους κρόκους, το βασιλικό, τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο (ή σε τραπέζι ή σε μεγάλη επιφάνεια) και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Διπλώνουμε κατά μήκος στα τρία και αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε στη μία άκρη ένα μέρος από τη γέμιση και διπλώνουμε σχηματίζοντας τρίγωνο.
  • Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Βάζουμε τα πιτάκια σε ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, τα αλείφουμε με λάδι και μετά με το ασπράδι αβγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30′.

Σημείωση: Αντί για φύλλο κρούστας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο παραδοσιακό που είτε θα αγοράσετε είτε θα φτιάξετε (δες συνταγή για τυρόπιτα). Αν χρησιμοποιήσετε παραδοσιακό φύλλο χρειάζονται 10-15′ περισσότερο ψήσιμο.