Υλικά για στογγυλό ταψί 26 εκ.:
Για ζύμη
- 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1/2 ποτήρι λάδι (χωρητικότητας 200ml)
- 1/2 ποτήρι άσπρο κρασί
- 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
- 1 χούφτα σκληρό κίτρινο τυρί (πεκορίνο, κεφαλογραβιέρα)
- αλεύρι φαρίνα όσο πάρει (για να γίνει μια ζύμη σχετικά σφιχτή)
Για γέμιση
- 650 γρ. φιλέτο κοτόπουλου βρασμένο κομμένο σε κυβάκια (καλύτερα με πέτσα για να βγει νόστιμος το 1 1/2 ποτήρι ζωμό που χρειαζόμαστε)
- 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια
- 2-3 πράσα κομμένα σε ροδέλες (το άσπρο μέρος)
- 1 ποτήρι κίτρινο τυρί τριμμένο (πεκορίνο, ημίσκληρο, καπνιστό)
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 4 κ.σ. μαργαρίνη
- 1/2 ποτήρι γάλα
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. ξερό θυμάρι
- 1 αβγό χτυπημένο με 3 κ.σ. γάλα
- σουσάμι για πασπάλισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε τα πράσα στο ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε τα μανιτάρια.
- Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το θυμάρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (γύρω στο 5) και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να πάρει χρώμα το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και όταν αρχίζει να πήζει, προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.
- Όταν πήξει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί και το μείγμα του κοτόπουλου. (Η μπεσαμέλ δεν είναι πολύ πηχτή, ίσως λιγότερο πηχτή απ’ ότι για παστίτσιο γιατί θα μπουν μέσα και το μείγμα κοτόπουλου. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο γάλα, αν είναι νερουλή, διαλύουμε 1 κ.γλ. κορν φλάουρ σε πολύ λίγο νερό,το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε)
- Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το τυρί που το βάζουμε στο τέλος.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και στρώνουμε το φύλλο στο ταψί που έχουμε λαδώσει (και τα τοιχώματα).
- Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο.
- Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλο σε ρολό προς τα μέσα γύρω από τη γέμιση.
- Περιχύνουμε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40′, μέχρι να ροδίσει. (Αν δεν έχει πάρει χρώμα, μπορούμε να καλύψουμε το φύλλο με αλουμινόχαρτο και ανάψουμε για λίγα λεπτά το γκριλ, για να ροδίσει η γέμιση.)