Υλικά για στρογγυλό ταψί 34 εκ.:

  • 5 Φύλλα χωριάτικα
  • 4 Πράσα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 3 Φρέσκα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 1 Ξερό κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. Μοσχαρίσιος κιμάς
  • 200 γρ. Απάκι, κομμένο σε κυβάκια ή σύγκλινο ή καπνιστή μπριζόλα ή μπέικον
  • 1 Αυγό μέτριο
  • 60 γρ. Τυρί gouda, τριμμένο ή άλλο κίτρινο τυρί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει.
  • Προθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και με το σύρμα χειρός τον ανακατεύουμε και τον σπάμε καλά μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα.
  • Τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.
  • Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το απάκι και το σοτάρουμε καλά για 2΄.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα, τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρουμε για 2-3′ ακόμη μέχρι να καραμελώσουν.
  • Έπειτα ρίχνουμε μέσα τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν καλά μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά.
  • Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει στην άκρη να κρυώσει 5 – 10′ και μετά προσθέτουμε το αυγό και το τυρί.
  • Παίρνουμε το ταψί και το λαδώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Στην συνέχεια απλώνουμε τέσσερα λαδωμένα φύλλα τα οποία εξέχουν προς τα έξω.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί, κλείνουμε με τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο από πάνω.
  • Τέλος λαδώνουμε το πάνω φύλλο με ένα πινέλο και χαράζουμε με ένα ίσιο μαχαίρι την επιφανειά του ελαφρώς.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 50-55′.
  • Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει.