Υλικά για στρογγυλό ταψί 34 εκ.:
- 5 Φύλλα χωριάτικα
- 4 Πράσα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 3 Φρέσκα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 1 Ξερό κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. Μοσχαρίσιος κιμάς
- 200 γρ. Απάκι, κομμένο σε κυβάκια ή σύγκλινο ή καπνιστή μπριζόλα ή μπέικον
- 1 Αυγό μέτριο
- 60 γρ. Τυρί gouda, τριμμένο ή άλλο κίτρινο τυρί
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει.
- Προθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και με το σύρμα χειρός τον ανακατεύουμε και τον σπάμε καλά μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα.
- Τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το απάκι και το σοτάρουμε καλά για 2΄.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα, τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρουμε για 2-3′ ακόμη μέχρι να καραμελώσουν.
- Έπειτα ρίχνουμε μέσα τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν καλά μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά.
- Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει στην άκρη να κρυώσει 5 – 10′ και μετά προσθέτουμε το αυγό και το τυρί.
- Παίρνουμε το ταψί και το λαδώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου.
- Στην συνέχεια απλώνουμε τέσσερα λαδωμένα φύλλα τα οποία εξέχουν προς τα έξω.
- Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί, κλείνουμε με τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο από πάνω.
- Τέλος λαδώνουμε το πάνω φύλλο με ένα πινέλο και χαράζουμε με ένα ίσιο μαχαίρι την επιφανειά του ελαφρώς.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 50-55′.
- Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει.