Υλικά για ταψάκι 27χ16:
- 170 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 140 γρ. ζάχαρη
- 290 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο στο μπλέντερ
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 6 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 70 γρ. γάλα φρέσκο
- 1/2 κ. γλ. μαστίχα τριμμένη στο μπλέντερ με το αμύγδαλο
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι (να μην κάψει).
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν.
- Μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε λίγο λίγ0 τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο και το γάλα, ανακατεύοντάς τα με μια σπάτουλα ή κουτάλα μέχρι να γίνουν όλα ένα σώμα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σταδιακά σε 3 δόσεις στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά μέχρι να απορροφηθεί η μαρέγκα.
- Βάζουμε το μείγμα στο ταψάκι το οποίο έχουμε περάσει με βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45΄μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
Σιρόπι:
- Μόλις βάλουμε το ταψί στο φούρνο, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι για υλικά για το σιρόπι.
- Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Όταν βγάλουμε το ραβανί από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά κουταλιά και αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
Σημείωση: Στο δικό μου φούρνο και 5′ μόνο η κάτω αντίσταση.