Υλικά για ταψάκι 27χ16:

  • 170 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 290 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο στο μπλέντερ
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 6 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 70 γρ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 κ. γλ. μαστίχα τριμμένη στο μπλέντερ με το αμύγδαλο

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι (να μην κάψει).
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν.
  • Μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε λίγο λίγ0 τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο και το γάλα, ανακατεύοντάς τα με μια σπάτουλα ή κουτάλα μέχρι να γίνουν όλα ένα σώμα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σταδιακά σε 3 δόσεις στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά μέχρι να απορροφηθεί η μαρέγκα.
  • Βάζουμε το μείγμα στο ταψάκι το οποίο έχουμε περάσει με βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45΄μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

Σιρόπι:

  • Μόλις βάλουμε το ταψί στο φούρνο, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι για υλικά για το σιρόπι.
  • Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα και μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Όταν βγάλουμε το ραβανί από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά κουταλιά και αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.

Σημείωση: Στο δικό μου φούρνο και 5′ μόνο η κάτω αντίσταση.