Υλικά για 4 άτομα:

  • 250-300 γρ. ρεβύθια
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 γαρίφαλα
  • 200 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό και τη σόδα.
  • Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τα ρεβύθια να φουσκώσουν.
  • Την επόμενη τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό, που να τα καλύψει τουλάχιστον 5-6 εκ. και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
  • Ξαφρίζουμε για περίπου 20΄ ή μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 2-3΄συνεχώς, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20′ μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.