Υλικά για 4 άτομα:
- 250-300 γρ. ρεβύθια
- 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 γαρίφαλα
- 200 γρ. κριθαράκι μέτριο
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό και τη σόδα.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τα ρεβύθια να φουσκώσουν.
- Την επόμενη τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό, που να τα καλύψει τουλάχιστον 5-6 εκ. και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
- Ξαφρίζουμε για περίπου 20΄ ή μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 2-3΄συνεχώς, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20′ μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.