Υλικά για 4 άτομα:

  • 150 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό και καλά στραγγισμένα
  •  100 γρ. ρύζι νυχάκι, μουλιασμένο για 1 ώρα σε νερό και καλά στραγγισμένο
  •  1.500 ml νερό ή ζωμός λαχανικών ή κότας (φροντίζουμε να το διατηρήσουμε ζεστό, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω)
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  500 γρ. πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα
  •  ο χυμός από 1 λεμόνι
  •  2 κρόκοι αυγών
  •  2 κ. σ. (κοφτές) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  30 γρ. βούτυρο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 40 γρ. βούτυρο
  •  1 κ. γλ. μπούκοβο καυτερό ή γλυκό
  •  2 κ. γλ. δυόσμος ξερός, τριμμένος

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε τα ρεβύθια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 1-2′, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό ή το νερό, αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15′ ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, το αλεύρι και το γιαούρτι, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα.
  4. Μόλις γίνει το ρύζι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 5΄ να κρυώσει ελαφρώς. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε όσο περισσότερο ζωμό από την κατσαρόλα μπορούμε και τον ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα γιαουρτιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, όπως κάνουμε και με το αυγολέμονο, μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι τα βρασμένα ρεβίθια και τη ζεστή κρέμα γιαουρτιού και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 2-3′, ανακατεύοντας συνεχώς και απαλά.
  6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη και το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε τη σούπα να σταθεί για περίπου 10′.

Για το σερβίρισμα:

  1. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το μπούκοβο και ανακατεύουμε για 1′, μέχρι το βούτυρο να κοκκινίσει.
  2. Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και από πάνω με ένα κουτάλι ραντίζουμε με το αρωματικό κόκκινο βούτυρο.