Υλικά για 4 άτομα (ταψί 23χ30 ή και λίγο μεγαλύτερο):

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • φυλλαράκια βασιλικού
  • 500 γρ. ντομάτες φρέσκες ή κονσέρβας ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο
  • 3 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή νερό (αν δεν υπάρχει ζωμός)
  • 1 φλιτζάνι πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα
  • λίγο αλεύρι
  • λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
  • Αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα και στη συνέχεια τις πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Σοτάρουμε τις φέτες κρεμμυδιού στο μισό λάδι για 2-3΄ και στη συνέχεια προσθέτουμε το μαϊντανό, τα φυλλαράκια βασιλικού, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25΄και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.
  • Για το ριζότο σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2΄ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζωμό. μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να απορροφηθεί ο ζωμός.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό, 1/2 φλιτζάνι κάθε φορά, ανακατεύοντας ώσπου ν’απορροφηθεί όλος ο ζωμός και να μαλακώσει το ρύζι, για 15-18΄.
  • Αλευρώνουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ώσπου να χρυσίσουν και από τις 2 πλευρές.
  • Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Σκορπίζουμε σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος το 1/3 από τις μελιτζάνες και σκεπάζουμε με το μισό ριζότο, το μισό τυρί και τη μισή σάλτσα ντομάτας.
  • Ραντίζουμε με τη μισή από τη δεύτερη ποσότητα βασιλικού και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες συνεχίζοντας με το υπόλοιπο ρύζι, τη σάλτσα και το βασιλικό.
  • Τελειώνουμε με μια στρώση μελιτζάνας και το υπόλοιπο τυρί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10΄, μέχρι να κάνει κρούστα το τυρί.

Σημείωση: Αν δε φτάσουν για 3 στρώσεις τα υλικά, ας γίνουν 2, αρκεί στην κορυφή να υπάρχουν μελιτζάνες και τυρί.