Υλικά για 4-5 άτομα:

  • 300 γρ. κάστανα (βάρος με τη φλούδα) βρασμένα για 15′
  • 50 γρ. κουκουνάρι περασμένο από τηγάνι για 3-4′.
  • 5 φέτες προσούτο περασμένο από το φούρνο για 3΄ στους 200 βαθμούς για να τραγανίσει λίγο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 1,5 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4′ μέχρι να γυαλίσει.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το 1/3 του ζωμού.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα ρίχνοντας σταδιακά τον ζωμό.
  • Αφού περάσουν 15′, προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι χωρίς να λιώσει.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και το προσούτο σε κομμάτια.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά σε 20′ από τη στιγμή που βάλαμε το ρύζι. Το ρύζι πρέπει να έχει υγρά.