Υλικά για 4-5 άτομα:
- 300 γρ. κάστανα (βάρος με τη φλούδα) βρασμένα για 15′
- 50 γρ. κουκουνάρι περασμένο από τηγάνι για 3-4′.
- 5 φέτες προσούτο περασμένο από το φούρνο για 3΄ στους 200 βαθμούς για να τραγανίσει λίγο
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. ρύζι για ριζότο
- 1,5 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό
- 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4′ μέχρι να γυαλίσει.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το 1/3 του ζωμού.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα ρίχνοντας σταδιακά τον ζωμό.
- Αφού περάσουν 15′, προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι χωρίς να λιώσει.
- Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και το προσούτο σε κομμάτια.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά σε 20′ από τη στιγμή που βάλαμε το ρύζι. Το ρύζι πρέπει να έχει υγρά.