Υλικά για 4 άτομα:

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 μικρό πράσο
  • 1/2 κλωνάρι σέλερι
  • 1,5 λίτρο ζεστός ζωμός κότας
  • 400 γρ. κολοκύθα σε κύβους
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • 1/2 κ.γλ. δυόσμος ξερός
  • 1 κ.γλ. μαντζουράνα
  • 1 κ.γλ. φασκόμηλο ξερό
  • 80 γρ. κρέμα τυριού
  • 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι
  • σπόρους ροδιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κολοκύθα:

  • Βάζουμε την κολοκύθα σε ταψί με 50 γρ. ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα τα μισά περίπου αρωματικά,αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς μέχρι να μαλακώσει αρκετά (όχι να λιώσει) η κολοκύθα.

Ριζότο:

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε ψιλοκομμένο το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το σέλερι, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2-3΄.
  • Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Στα 10′ ρίχνουμε και την κολοκύθα, ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό σιγά σιγά, και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να γίνει το ρύζι και να σωθούν τα υγρά. (20′ περίπου χρειάζεται το ρύζι να γίνει, θα πρέπει να είναι ρευστό.)
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, την κρέμα τυριού και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε βάζοντας από πάνω τους σπόρους ροδιού.