Υλικά για 4 άτομα:

  • 3 μεγάλα, μακριά κολοκύθια
  • 500 g φρέσκες σαρδέλες (ή καταψυγμένες,έτοιμες φιλεταρισμένες)
  • 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 2 κ.σ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. πετιμέζι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε λεπτές, μακριές φέτες.
  • Τις αλατίζουμε, τις λαδώνουμε ελαφρώς και τις ψήνουμε για 15-20′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν.
  • Πλένουμε τις σαρδέλες, τις ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε το κόκαλο χωρίς να διαχωρίσουμε τα δύο φιλέτα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα, την κάππαρη, τον άνηθο και το σκόρδο. Α
  • λατίζουμε ελαφρά, γιατί η κάππαρη είναι αρκετά αλμυρή, ραντίζουμε με 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. φρυγανιά και μπόλικο πιπέρι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε 1 φέτα κολοκυθιού και στρώνουμε 1 φιλέτο σαρδέλας, βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλάκι από το μείγμα της ντομάτας και τα τυλίγουμε όλα μαζί σε ρολό.
  • Μεταφέρουμε το ρολάκι σε λαδωμένο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ραντίζουμε με το πετιμέζι και όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε τα ρολάκια για 20-25′ μέχρι να ροδίσουν.