kormosvoutirokrema

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 12 μερίδες:

Για το ρολό:

  • 150 γρ. ασπράδια αβγών
  • 150 γρ. κρόκοι αβγών
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 2 βανίλιες
  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Για τη γέμιση:

  • 100 γρ. νερό
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 5 κρόκοι αβγών
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. φιστικοβούτυρο

Εκτέλεση

Ρολό:

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τις βανίλιες.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα για περίπου 10΄.
  • Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους, τους προσθέτουμε στη μαρέγκα σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις και ανακατεύουμε απαλά.
  • Καλύπτουμε το ρηχό ταψί τους φούρνου με λαμαρίνα και απλώνουμε πάνω της το μείγμα προσέχοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15′.

Γέμιση:

  • Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και μόλις αρχίζει να βράζει αφήνουμε για 2-3΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν.
  • Αδειάζουμε μέσα το σιρόπι συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο πρώτα και μετά από λίγο χτύπημα προσθέτουμε και το φυστικοβούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για 30′ για να σταθεί λίγο.
  • Ξεκολλάμε τη βάση από τη λαδόκολλα και τη βάζουμε σε μία καινούρια.
  • Απλώνουμε τα 3/4 της κρέμας σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το αλεσμένο φιστίκι, αν χρησιμοποιήσουμε.
  • Τυλίγουμε σε ρολό σιγά σιγά με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
  • Σκεπάζουμε το ρολό με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα και βάζουμε στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες.
  • Πασπαλίζουμε με κομματάκια λευκής σοκολάτας.