Υλικά για 12 μερίδες:
Για το ρολό:
- 150 γρ. ασπράδια αβγών
- 150 γρ. κρόκοι αβγών
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 125 γρ. αλεύρι
- 2 βανίλιες
- 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα (προαιρετικά)
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Για τη γέμιση:
- 100 γρ. νερό
- 230 γρ. ζάχαρη
- 5 κρόκοι αβγών
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. φιστικοβούτυρο
Εκτέλεση
Ρολό:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τις βανίλιες.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα για περίπου 10΄.
- Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους, τους προσθέτουμε στη μαρέγκα σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις και ανακατεύουμε απαλά.
- Καλύπτουμε το ρηχό ταψί τους φούρνου με λαμαρίνα και απλώνουμε πάνω της το μείγμα προσέχοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15′.
Γέμιση:
- Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και μόλις αρχίζει να βράζει αφήνουμε για 2-3΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν.
- Αδειάζουμε μέσα το σιρόπι συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το βούτυρο πρώτα και μετά από λίγο χτύπημα προσθέτουμε και το φυστικοβούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για 30′ για να σταθεί λίγο.
- Ξεκολλάμε τη βάση από τη λαδόκολλα και τη βάζουμε σε μία καινούρια.
- Απλώνουμε τα 3/4 της κρέμας σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το αλεσμένο φιστίκι, αν χρησιμοποιήσουμε.
- Τυλίγουμε σε ρολό σιγά σιγά με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
- Σκεπάζουμε το ρολό με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα και βάζουμε στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες.
- Πασπαλίζουμε με κομματάκια λευκής σοκολάτας.