Υλικά για 4 άτομα:
Για τις μελιτζάνες:
- 4 μελιτζάνες, σε μακρόστενες φέτες
Για τις πατάτες:
- 1 κιλό πατάτες, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 200 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 50 ml χυμός λεμονιού
- 1 πρέζα ρίγανη
Για το ρολό:
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1½ σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- ½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γλ. αλάτι
- πάπρικα, γλυκιά
- ρίγανη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε γάλα και νερό
- 2 αβγά
- 100 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου (Μετσοβόνε), τριμμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 150 γρ. τυρί Μετσοβόνε, σε μπαστουνάκια
Εκτέλεση
Μελιτζάνες:
- Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν.
Πατάτες:
- Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τις πατάτες να μαριναριστούν.
Ρολό:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε, ώστε να ενωθούν.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30΄στο ψυγείο.
Σύνθεση:
- Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας στον πάτο και στα πλαϊνά μιας μεταλλικής φόρμας ή αλουμινίου ώστε να καλύπτουν τα τοιχώματα και να εξέχουν από τη μία πλευρά.
- Γεμίζουμε μέχρι τη μέση με κιμά και βάζουμε στο κέντρο το τυρί Μετσοβόνε.
- Συμπληρώνουμε με κιμά και τυλίγουμε με τις μελιτζάνες γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ξεφορμάρουμε το ρολό σε ταψί, απλώνουμε γύρω γύρω τις φέτες πατάτας μαζί με τη μαρινάδα τους και ψήνουμε για 45-60′.
- Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.