Υλικά για 4 άτομα:

Για τις μελιτζάνες:
  • 4 μελιτζάνες, σε μακρόστενες φέτες
Για τις πατάτες: 
  • 1 κιλό πατάτες, σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 200 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • 1 πρέζα ρίγανη

Για το ρολό:

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1½ σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • ½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • πάπρικα, γλυκιά
  • ρίγανη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε γάλα και νερό
  • 2 αβγά
  • 100 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου (Μετσοβόνε), τριμμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση:
  • 150 γρ. τυρί Μετσοβόνε, σε μπαστουνάκια

Εκτέλεση

Μελιτζάνες:
  • Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν.
Πατάτες:
  •  Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τις πατάτες να μαριναριστούν.

Ρολό: 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε, ώστε να ενωθούν.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30΄στο ψυγείο.

Σύνθεση: 
  • Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας στον πάτο και στα πλαϊνά μιας μεταλλικής φόρμας ή αλουμινίου ώστε να καλύπτουν τα τοιχώματα και να εξέχουν από τη μία πλευρά.
  • Γεμίζουμε μέχρι τη μέση με κιμά και βάζουμε στο κέντρο το τυρί Μετσοβόνε.
  • Συμπληρώνουμε με κιμά και τυλίγουμε με τις μελιτζάνες γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Ξεφορμάρουμε το ρολό σε ταψί, απλώνουμε γύρω γύρω τις φέτες πατάτας μαζί με τη μαρινάδα τους και ψήνουμε για 45-60′.
  • Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.