Υλικά για το ρηχό ταψί του φούρνου:
Για το ρολό:
- 5 κρόκοι αυγών
- 5 ασπράδια αυγών
- 150 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 2 βανίλιες
Για τη γέμιση:
- 100 γρ. φυστικοβούτυρο
- 1 κ.σ. γεμάτη άχνη ζάχαρ
- 3 κ.σ. νερό
- 150 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο (δες και συνταγή μαρμελάδα βερίκοκο). Αν είναι πολύ πηχτή η μαρμελάδα, τη ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι με 1-2 κ.σ. νερό για να αραιώσει.
- άχνη ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για το ρολό:
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τα 100 γραμμάρια ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε την μισή μαρέγκα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο.
- Προσθέτουμε το μείγμα στην υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.
- Στρώνουμε σε λαδόκολλα το μείγμα σε πάχος 1 εκατοστού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 14′.
- Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει, ξεκολλάμε από την λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε σε λαδοκόλλα πασπαλισμένη με ζάχαρη που βρίσκεται πάνω σε πετσέτα κουζίνας.
- Ρολάρουμε και αφήνουμε για 5-10′ να πάρει σχήμα.
Για τη γέμιση:
- Αναμειγνύουμε σε μπολάκι το φυστικοβούτυρο με την άχνη και το νερό.
- Απλώνουμε με μαχαίρι πάνω στο ρολό και από πάνω απλώνουμε τη μαρμελάδα.
- Ρολάρουμε ξανά με τη βοήθεια της λαδόκολλας και τυλίγουμε με την πετσέτα.
- Αφήνουμε να πάρει σχήμα το ρολό.
- Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα (ή και λίγο τριμμένο τζίντζερ).
.