Υλικά για 6 ρολά:

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 250 γρ. ταχίνι
  • 150 γρ. σησαμέλαιο + επιπλέον για το ταψί
  • 250 γρ. καρύδια (ψίχα), τριμμένα στο μούλτι σε ψιλά κομμάτια
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γαρίφαλο και κανέλα τριμμένα

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 πορτοκάλι (ακέρωτο), τις φλούδες του
  • 1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με το σησαμέλαιο.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
  • Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση (κατά πλάτος), έτσι ώστε να έχουμε διπλάσιο αριθμό φύλλων.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε τέσσερα φύλλα με το μείγμα του ταχινιού και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
  • Πασπαλίζουμε το τελευταίο με λίγο τριμμένο καρύδι και τυλίγουμε τα φύλλα σε σφιχτό ρολό (από τη μεγάλη τους πλευρά).
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, φτιάχνοντας συνολικά περίπου 6 ρολά .
  • Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και βάζουμε μέσα τα ρολά, το ένα δίπλα στο άλλο και όσο πιο κοντά γίνεται.
  • Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά ή στην κατάψυξη για 10 λεπτά, ώστε να κρυώσουν και να σφίξουν τα ρολά και να κόβονται πιο εύκολα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
  • Χαράσσουμε τα ρολά διαγωνίως σε λεπτές φέτες και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο.
  • Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Δεκαπέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι

  • Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
  • Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε με το σιρόπι ζεστό.
  • Το ρίχνουμε σιγά-σιγά μέχρι να το πιει όλο.
  • Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφηθεί το σιρόπι.