Υλικά για 6 ρολά:
- 12 φύλλα κρούστας
- 250 γρ. ταχίνι
- 150 γρ. σησαμέλαιο + επιπλέον για το ταψί
- 250 γρ. καρύδια (ψίχα), τριμμένα στο μούλτι σε ψιλά κομμάτια
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. γαρίφαλο και κανέλα τριμμένα
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 1 πορτοκάλι (ακέρωτο), τις φλούδες του
- 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με το σησαμέλαιο.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
- Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση (κατά πλάτος), έτσι ώστε να έχουμε διπλάσιο αριθμό φύλλων.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε τέσσερα φύλλα με το μείγμα του ταχινιού και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
- Πασπαλίζουμε το τελευταίο με λίγο τριμμένο καρύδι και τυλίγουμε τα φύλλα σε σφιχτό ρολό (από τη μεγάλη τους πλευρά).
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, φτιάχνοντας συνολικά περίπου 6 ρολά .
- Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και βάζουμε μέσα τα ρολά, το ένα δίπλα στο άλλο και όσο πιο κοντά γίνεται.
- Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά ή στην κατάψυξη για 10 λεπτά, ώστε να κρυώσουν και να σφίξουν τα ρολά και να κόβονται πιο εύκολα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
- Χαράσσουμε τα ρολά διαγωνίως σε λεπτές φέτες και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Δεκαπέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
- Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
- Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε με το σιρόπι ζεστό.
- Το ρίχνουμε σιγά-σιγά μέχρι να το πιει όλο.
- Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσει το γλυκό και να απορροφηθεί το σιρόπι.