Υλικά για 4 άτομα:

Για το risotto:
 μισό κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
 500 γρ. ρύζι arborio (ή ρύζι carnaroli)
 2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο σκληρό κίτρινο τυρί
 150 γρ. ντομάτες κονκασέ (κονσέρβα) ή 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη ή ψιλοκομμένη
 1,5 λίτρο ζωμός λαχανικών (ίσως χρειαστεί και παραπάνω)
 20 γρ. βούτυρο
 50 ml κρασί λευκό (μισό ποτήρι κρασιού)
 40 ml ελαιόλαδο

Για το γέμισμα και το πανάρισμα των ρυζοκεφτέδων:
 300 γρ. φρυγανιά τριμμένη
 120 γρ. τυρί mozzarella (μοτσαρέλα αγελαδινή φρέσκια)(ή σε μπαστούνι)
 3 αυγά
 300 γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για το ριζότο:

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο.
  • Στη συνέχεια, όταν το κρεμμύδι πάρει χρυσό χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να τσιγαριστεί σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί ο κόκκος του ρυζιού.
  • Έπειτα σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε να βράσει ώσπου να απορροφηθεί καλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη προσθέτοντας λίγο-λίγο ζεστό νερό και κρατώντας το ρύζι με κρεμώδη υφή.
  • Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-17 λεπτά, προσθέτοντας και τον ζωμό.
  • Αποσύρουμε το risotto από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί ανακατεύοντας πολύ καλά.
  • Τέλος, απλώνουμε το έτοιμο ρύζι σε ένα σκεύος για να παγώσει καλά.

Για το γέμισμα και το τηγάνισμα:

  • Έχοντας λοιπόν ήδη μαγειρεμένο και παγωμένο το risotto μας (αν θέλουμε, από το προηγούμενο βράδυ), κόβουμε και τη μοτσαρέλα σε κυβάκια.
  • Με το ρύζι πλάθουμε μπαλίτσες των 50 γρ. με τα χέρια μας και τις πατάμε για να γίνουν σαν δισκάκια. Γεμίζουμε κάθε δισκάκι με ένα κυβάκι από μοτσαρέλα και το πλάθουμε πάλι, ώστε να δημιουργήσουμε μια μπαλίτσα ρυζιού γεμιστή με μοτσαρέλα.
  • Προσεκτικά, περνάμε τους κεφτέδες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και τέλος, από την τριμμένη φρυγανιά.
  • Τους τηγανίζουμε για 5 λεπτά με βαθύ τηγάνισμα σε 1,5 λίτρο ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και τα σερβίρουμε ζεστά.