Υλικά για 4 άτομα:
- 200 γρ. κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι σε λεπτά κομμάτια
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- φρυγανιά τριμμένη
- αλεύρι φαρίνα
- αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα
- μαρούλι χοντροκομμένο
- παρμεζάνα τριμμένη
- 4 ψωμάκια
Για τη μαγιονέζα:
- 2 κρόκοι αβγών
- 20 γρ. μουστάρδα
- 10 ml χυμός λεμονιού
- 10 ml ξίδι λευκό
- 1/2 κ.γλ. κοφτό αλάτι
- 20 ml νερό
- 300 ml ελαιόλαδο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το αλάτι και τα μπαχαρικά και το αλευρώνουμε.
- Το αλείφουμε με τη μουστάρδα και κολλάμε τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε για 20′ στους 200 βαθμούς πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Για τη μαγιονέζα:
- Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το λάδι και το γιαούρτι, σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε τοποθετήσει πάνω από νερό που βράζει.
- Χτυπάμε με το μίξερ και στη συνέχεια σιγά σιγά ρίχνουμε το λάδι μέχρι να δέσει η μαγιονέζα.
- Προσθέτουμε και το γιαούρτι, αν θέλουμε, και ανακατεύουμε (εκτός φωτιάς).
- Αλείφουμε τα ψωμάκια με τη μαγιονέζα. Βάζουμε κοτόπουλο, μαρούλι και παρμεζάνα.
Σημείωση: Η σπιτική μαγιονέζα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο 4-5 μέρες. Το μπεν μαρί βοηθά στην παστερίωση του ωμού αβγού. Η μαγιονέζα που θα περισσέψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτα caesars (βλέπε συνταγή).