Υλικά για στρογγυλό ταψάκι 20 εκ.:

  • 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα ανθρακούχα σόδα
  • 1 βανίλια
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα 1/2 λεμονιού

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • χυμός 1/2 λεμονιού
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα και το ξύσμα.
  • Στο τέλος ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε να γίνει αραιός χυλός.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες μέχρι να πήξει,
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45-50′ μέχρι να ροδίσει.
  • Στα 20′ ψησίματος βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και το ξαναβάζουμε στο φούρνο.
  • Στη διάρκεια του ψησίματος βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι 5′ λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει.
  • Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο και περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το ζεστό σιρόπι.