Υλικά για στρογγυλό ταψάκι 20 εκ.:
- 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα ανθρακούχα σόδα
- 1 βανίλια
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 2 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα 1/2 λεμονιού
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 κ.σ. γλυκόζη
- χυμός 1/2 λεμονιού
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα και το ξύσμα.
- Στο τέλος ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε να γίνει αραιός χυλός.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες μέχρι να πήξει,
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45-50′ μέχρι να ροδίσει.
- Στα 20′ ψησίματος βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και το ξαναβάζουμε στο φούρνο.
- Στη διάρκεια του ψησίματος βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι 5′ λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει.
- Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο και περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το ζεστό σιρόπι.