Υλικά για στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι 23-24 εκ.:

Για το κέικ:

  • 400 γρ. κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη
  • 300 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 120 ml ηλιέλαιο
  • 25 γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • το ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  • Βράζουμε την κολοκύθα με νερό μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν  τελείως τα υγρά της και να γίνει πολτός. Την αφήνουμε να κρυώσει και την ομογενοποιούμε στο μούλτι.
  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, το τζίντζερ, το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο και χτυπάμε λίγο ακόμη. Τέλος, ρίχνουμε και τον πολτό κολοκύθας και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄ή μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  • Τρυπάμε με καλαμάκι για σουβλάκια.

Για το σιρόπι:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και χτυπάμε με το σύρμα.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για 3΄και περιχύνουμε το κέικ με ένα κουτάλι σιγά σιγά.