Υλικά για στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι 23-24 εκ.:
Για το κέικ:
- 400 γρ. κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη
- 300 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 αβγά
- 120 ml ηλιέλαιο
- 25 γρ. κακάο κοσκινισμένο
- το ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
Για το σιρόπι:
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. κακάο
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Βράζουμε την κολοκύθα με νερό μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν τελείως τα υγρά της και να γίνει πολτός. Την αφήνουμε να κρυώσει και την ομογενοποιούμε στο μούλτι.
- Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το τζίντζερ, το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο και χτυπάμε λίγο ακόμη. Τέλος, ρίχνουμε και τον πολτό κολοκύθας και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄ή μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
- Τρυπάμε με καλαμάκι για σουβλάκια.
Για το σιρόπι:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και χτυπάμε με το σύρμα.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για 3΄και περιχύνουμε το κέικ με ένα κουτάλι σιγά σιγά.