Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:
- 500 γρ. φαρίνα
- 11/2 κούπα καφέ ζάχαρη
- 11/2 κούπες σταφίδες (ξανθιά και μαύρη)
- 1 κούπα γάλα
- 3/4 κούπας χυμός πορτοκαλιού
- 1 κούπα καρύδα τρίμμα (ή 3/4 της κούπας)
- 100 γρ. μαργαρίνη
- 1 κ.γλ.μπέικιν πάουντερ
- 4 αυγά
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 2 βανίλιες
- 150 κουβερτούρα
- 100 κρέμα γάλακτος light
Για το σιρόπι:
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 1/4 κούπας νερό
Εκτέλεση
- Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε με το μίξερ για 5′.
- Προσθέτουμε το γάλα, το χυμό, το ξύσμα, τις βανίλιες, την καρύδα, το μπέικιν και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και τέλος τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
- Χύνουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. (Αν ενδιάμεσα έχει ψηθεί από πάνω το κέικ, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.)
- Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει αφήνουμε για 7′ έχοντας κατεβάσει σε μέτρια φωτιά (6 για καινούρια κουζίνα, 2 για παλιά).
- Όταν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, το κόβουμε σε μερίδες μέσα στη φόρμα και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μετά βάζουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Περιχύνουμε το κέικ με τη σοκολάτα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε στο ψυγείο.
Σημείωση: Αν θέλουμε να γίνει πιο σιροπιαστό, βάζουμε 4 κούπες ζάχαρη και 3 νερό και βράζουμε για την ίδια ώρα.
Επίσης, αν θέλουμε περισσότερη σοκολάτα, λιώνουμε 250 γρ. κουβερτούρα με 150 γρ. κρέμα γάλακτος.