Υλικά για πυρέξ 23χ30:
- 100 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα (προαιρετικά)
- 180 γρ. μαργαρίνη σε κυβάκια
- 3οο γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (μισή πικρή μισή γάλακτος)
- 300 γρ. ζάχαρη
- 4 μεγάλα αβγά χτυπημένα αρκετά καλά
- 200 γρ. αλεύρι
- 25 γρ. κακάο και επιπλέον για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Καβουρδίζουμε, αν θέλουμε, για λίγα λεπτά τα φουντούκια σε ένα ρηχό ταψί.
- Βάζουμε τη σοκολάτα με τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα με τη μαργαρίνη ανακατεύοντας απαλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και αφήνουμε να κρυώσει (θα γίνει χλιαρό σε 3΄).
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε και τα αβγά προσέχοντας να ανακατεύουμε καλά κάθε φορά.
- Κοσκινίζουμε και το αλεύρι με το κακάο από ψηλά για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
- Ανακατεύουμε το μείγμα απαλά με μια σπάτουλα.
- Προσθέτουμε και τα φουντούκια και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25΄(μέχρι να σπάσει σε ένα σημείο η επιφάνεια).
- Βράζουμε νερό, βυθίζουμε ένα μεγάλο μαχαίρι και κόβουμε σε κομμάτια σκουπίζοντας ενδιάμεσα το μαχαίρι αφού το βυθίσουμε στο ζεστό νερό.
- Πασπαλίζουμε με κακάο και κρατάμε σε αεροστεγές δοχείο για 3 μέρες.