Υλικά για πυρέξ 23χ30:

  • 100 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα (προαιρετικά)
  • 180 γρ. μαργαρίνη σε κυβάκια
  • 3οο γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (μισή πικρή μισή γάλακτος)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αβγά χτυπημένα αρκετά καλά
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. κακάο και επιπλέον για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Καβουρδίζουμε, αν θέλουμε, για λίγα λεπτά τα φουντούκια σε ένα ρηχό ταψί.
  • Βάζουμε τη σοκολάτα με τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί.
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα με τη μαργαρίνη ανακατεύοντας απαλά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και αφήνουμε να κρυώσει (θα γίνει χλιαρό σε 3΄).
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε και τα αβγά προσέχοντας να ανακατεύουμε καλά κάθε φορά.
  • Κοσκινίζουμε και το αλεύρι με το κακάο από ψηλά για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα απαλά με μια σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε και τα φουντούκια και ανακατεύουμε.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25΄(μέχρι να σπάσει σε ένα σημείο η επιφάνεια).
  • Βράζουμε νερό, βυθίζουμε ένα μεγάλο μαχαίρι και κόβουμε σε κομμάτια σκουπίζοντας ενδιάμεσα το μαχαίρι αφού το βυθίσουμε στο ζεστό νερό.
  • Πασπαλίζουμε με κακάο και κρατάμε σε αεροστεγές δοχείο για 3 μέρες.