Υλικά για 3-4 άτομα:
Για τα σουτζουκάκια:
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
- 2 φέτες ψωμί 2-3 ημερών χωρίς κόρα
- 1 φλ. κόκκινο κρασί
- 1/2 κ.γλ. κύμινο
- 1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
- ¼ κ.γλ. πιπέρι καγιέν
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 3 μεγάλες τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- όσο κρασί μείνει από τα σουτζουκάκια
- λίγο κύμινο
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ να φουσκώσει στο κόκκινο κρασί.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα σκόρδα, το κρεμμύδι, κύμινο, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν. ελαιόλαδο και αλάτι.
- Προσθέτουμε το ψωμί στυμμένο.
- Ανακατεύουμε καλά το μίγμα, μέχρι να ζυμωθεί καλά και τα υλικά να αναμιχθούν.
- Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για τουλάχιστον μια ώρα.
- Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μακρόστενα και τα τηγανίζουμε ελαφρώς να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
- Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα τα σκόρδα και το κρεμμύδι.
- Σοτάρουμε για λίγο, μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν.
- Προσθέτουμε όσο κρασί έμεινε από τα σουτζουκάκια.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, το κύμινο, πιπέρι και αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνετε τη σάλτσα ξεσκέπαστη να σιγοβράσει για περίπου 20′ αλλά να έχει ακόμη υγρά.
- Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας.
- Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για ακόμη 30′.
- Σερβίρουμε με πουρέ σπιτικό.