Υλικά για 3-4 άτομα:

Για τα σουτζουκάκια:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 φέτες ψωμί 2-3 ημερών χωρίς κόρα
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
  • ¼ κ.γλ. πιπέρι καγιέν
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 3 μεγάλες τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • όσο κρασί μείνει από τα σουτζουκάκια
  • λίγο κύμινο
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ να φουσκώσει στο κόκκινο κρασί.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα σκόρδα, το κρεμμύδι, κύμινο, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν. ελαιόλαδο και αλάτι.
  • Προσθέτουμε το ψωμί στυμμένο.
  • Ανακατεύουμε καλά το μίγμα, μέχρι να ζυμωθεί καλά και τα υλικά να αναμιχθούν.
  • Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για τουλάχιστον μια ώρα.
  • Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μακρόστενα και τα τηγανίζουμε ελαφρώς να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
  • Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε μέσα τα σκόρδα και το κρεμμύδι.
  • Σοτάρουμε για λίγο, μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν.
  • Προσθέτουμε όσο κρασί έμεινε από τα σουτζουκάκια.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, το κύμινο, πιπέρι και αλάτι.
  • Ανακατεύουμε καλά και αφήνετε τη σάλτσα ξεσκέπαστη να σιγοβράσει για περίπου 20′ αλλά να έχει ακόμη υγρά.
  • Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας.
  • Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για ακόμη 30′.
  • Σερβίρουμε με πουρέ σπιτικό.