Υλικά για 4 άτομα:
- 200 γρ. γλυκός τραχανάς
- 300 γρ. μανιτάρια (πλευρώτους, λευκά, πορτομπέλο)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- λίγο θυμάρι
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 3 λίτρα νερό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε μέτρια κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και θυμάρι, και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και ύστερα από 1′ σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε στην κατσαρόλα το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύουμε για 30′ σε σχετικά δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8-10′ ανακατεύοντας συνεχώς και μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς.
- Ρίχνουμε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με κάποιο αλλαντικό (σαλάμι αέρος, λουκάνικο) και ψημένο ψωμί ή κρουτόν.