Υλικά για 4 άτομα:

  • 200 γρ. γλυκός τραχανάς
  • 300 γρ. μανιτάρια (πλευρώτους, λευκά, πορτομπέλο)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • λίγο θυμάρι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 3 λίτρα νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε μέτρια κομμάτια.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και θυμάρι, και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα και ύστερα από 1′ σβήνουμε με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε στην κατσαρόλα το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύουμε για 30′ σε σχετικά δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8-10′ ανακατεύοντας συνεχώς και μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς.
  • Ρίχνουμε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με κάποιο αλλαντικό (σαλάμι αέρος, λουκάνικο) και ψημένο ψωμί ή κρουτόν.