Υλικά για 4 άτομα:

  • 400 γρ. σπαγγέτι (ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό)
  • 1 ψαρονέφρι (περίπου 300 γρ.)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη
  • 100 γρ. γκοργκοντζόλα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος light (1 συσκευασία)
  • 2 φλιτζανάκια καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γλ. δενδρολίβανο
  • 3 κ.σ. καρυδόψιχα τριμμένη στο μπλέντερ
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • τριμμένο τυρί (παρμεζάνα, ρεγκάτο, γραβιέρα)

Εκτέλεση

  • Βάζουμε για 10΄ το ψαρονέφρι σε νερό που βράζει (για να μαλακώσει)
  • Το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 2-3΄ (ανακατεύοντας 2-3 φορές ενδιάμεσα).
  • Ανακατεύουμε την γκοργκοντζόλα στην κρέμα γάλακτος (δε θα λιώσει τελείως) και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι, πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο, προσθέτουμε την καρυδόψιχα και αφήνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά (3-4 για καινούριες κουζίνες, 1 για παλιές, ανακατεύοντας ενδιάμεσα) για 3-4΄.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά.
  • Τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. (Εναλλακτικά, επειδή τα ζυμαρικά είναι πολλά και ίσως δε τα μπορούμε να χειριστούμε στο τηγάνι με τη σάλτσα, μπορούμε να βάλουμε τα σπαγγέτι ξανά στην κατσαρόλα πάνω στη φωτιά ίσα ίσα για να στεγνώσει το νερό από το στράγγιγμα, να τα βάλουμε στα πιάτα κι έπειτα να προσθέσουμε από πάνω τη σάλτσα και το τυρί.)