stafidopaximadakia

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 6 φρατζολάκια:

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μαζί (όσο περισσότερο ελαιόλαδο τόσο πιο βαριά η ζύμη)
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
  • 2 φλιτζάνια σταφίδες μαύρες
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1-1½ κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα του λαδιού συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο.
  • Ύστερα αλλάζουμε το σύρμα του μίξερ με τον γάντζους κι αρχίζουμε να προσθέτουμε σε δόσεις και εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και τις σταφίδες.
  • Όταν έχουμε μια σφιχτή ζύμη, τη χωρίζουμε σε έξι κομμάτια με τα οποία πλάθουμε λεπτές φραντζόλες.
  • Τις χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες, χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω, τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Τις αραδιάζουμε σε 2 ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 40΄ μέχρι να καφετίσουν αρκετά.
  • Βγάζουμε τις φραντζόλες από το φούρνο και με κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε φέτες εκεί που χαράξαμε.
  • Βάζουμε τις φέτες στο ταψί οριζόντια και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο, περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να φρυγανιστούν και να ροδίσουν τα παξιμάδια από τη μια μεριά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και από την άλλη πλευρά.
  • Όταν κρυώσουν, σκληραίνουν και γίνονται τραγανά παξιμαδάκια. Διατηρούνται για πολύ καιρό.