strudel

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 2 κορμούς:

  • 6-8 φύλλα κρούστας
  • σησαμέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
  • 4 μήλα κόκκινα καθαρισμένα, σε κύβους
  • 125γρ. κουβερτούρα ψιλοτριμμένη
  • 100γρ. χαλβά, σε κυβάκια
  • 4-5 κουτ. σούπας γλυκό κουταλιού μανταρίνι ή πορτοκάλι σε κομματάκια, ή αντίστοιχη ποσότητα μαρμελάδας από εσπεριδοειδές της επιλογής σας
  • 4 κουτ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα ή μείγμα αμυγδάλων και καρυδιών
  • 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • 1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • λίγη ζάχαρη άχνη και κακάο ή κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στη φωτιά ένα βαρύ τηγάνι να κάψει και προσθέτετε τη μαργαρίνη και τα μήλα.
  • Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και προσθέτουμε λίγο από το σιρόπι του γλυκού (μανταρίνι ή πορτοκάλι) ή 2 κ.σ. μαρμελάδα.
  • Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε τα μήλα να κρυώσουν.
  • Προσθέτουμε τα κομματάκια του γλυκού του κουταλιού ή τις υπόλοιπες κ.σ. μαρμελάδα, τα αμύγδαλα και το χαλβά και ανακατεύουμε τη γέμιση.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε έναν πάγκο τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κρούστας με τη μεγάλη πλευρά οριζόντια μπροστά μας.
  • Με τη βοήθεια πινέλου το αλείφουμε με σησαμέλαιο.
  • Συνεχίζουμε με άλλα τρία φύλλα. Απλώνουμε το μισό μίγμα των μήλων περίπου μέχρι τη μέση, αφήνοντας περιθώριο αριστερά και δεξιά και πασπαλίζουμε με τη μισή ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
  • Φέρνουμε τα φύλλα αριστερά και δεξιά προς τα μέσα και τυλίγουμε το γλυκό σε ρολό.
  • Στρώνουμε ένα επίπεδο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε μέσα το ρολό.
  • Συνεχίζουμε να φτιάξουμε με τα υπόλοιπα υλικά ένα δεύτερο ρολό, το οποίο τοποθετούμε στο ταψί δίπλα στο πρώτο ρολό.
  • Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
  • Τα ξεφουρνίζουμε και, αφού κρυώσουν λίγο, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα ή κακάο.