Υλικά για στρογγυλή φόρμα 18 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
- 50 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 125 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
- 2 μεγάλα λεμόνια, το χυμό τους
- 2 λεμόνια, το ξύσμα τους (ακέρωτο)
- 5 αυγά
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να γίνει το μείγμα τριφτό.
- Βάζουμε το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει εύπλαστη ζύμη.
- Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
- Κατόπιν ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο (για να μην κολλάει, το ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας).
- Μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης μέσα στη φόρμα και το ανασηκώνουμε περιφερειακά να καλύψει και τα τοιχώματα.
- Προσέχουμε ώστε η ζύμη να μην είναι τρύπια κάπου για να μην έχουμε διαρροές. Κόβουμε τις άκρες της ζύμης που εξέχουν.
- Βάζουμε στην κατάψυξη για 15΄.
Για τη γέμιση:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη μαζί με την αμυγδαλόσκονη, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα.
- Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά έτσι ώστε να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και το χύνουμε αμέσως στο εσωτερικό της τάρτας.
- Δεν καθυστερούμε καθώς η αμυγδαλόσκονη θα αρχίσει να πέφτει στον πάτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.