tartalemoniou

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για στρογγυλή φόρμα 18 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 125 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 2 μεγάλα λεμόνια, το χυμό τους
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα τους (ακέρωτο)
  • 5 αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να γίνει το μείγμα τριφτό.
  • Βάζουμε το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει εύπλαστη ζύμη.
  • Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  • Κατόπιν ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο (για να μην κολλάει, το ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας).
  • Μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης μέσα στη φόρμα και το ανασηκώνουμε περιφερειακά να καλύψει και τα τοιχώματα.
  • Προσέχουμε ώστε η ζύμη να μην είναι τρύπια κάπου για να μην έχουμε διαρροές. Κόβουμε τις άκρες της ζύμης που εξέχουν.
  • Βάζουμε στην κατάψυξη για 15΄.

Για τη γέμιση:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη μαζί με την αμυγδαλόσκονη, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά έτσι ώστε να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και το χύνουμε αμέσως στο εσωτερικό της τάρτας.
  • Δεν καθυστερούμε καθώς η αμυγδαλόσκονη θα αρχίσει να πέφτει στον πάτο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.