Υλικά για ταρτιέρα 28-30 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, κρύο, σε κυβάκια
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκος αβγών
- κρόκο από 1 αβγό, ανακατεμένο με 1 κ.σ. κρύο νερό
- 2 κ.σ. νερό, αν χρειαστεί
Για τη γέμιση:
- 50 γραμμ. ελαιόλαδο
- 750 γραμμ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λωρίδες
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
- 350 γραμμ. τσαλαφούτι
- 150 γρ. ρεγκάτο
- 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (τα φύλλα), ψιλοκομμένο, ή ¼ κ.κ. ξερό
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε για να αεριστούν καλά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε ακόμη λίγο, ανάβοντας και σβήνοντας το μίξερ, ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υφή τριμμένης φρυγανιάς.
- Ρίχνουμε τον κρόκο και χτυπάμε λίγο ακόμη έως ότου γίνουν σφικτή ζύμη.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί και πλάθουμε μια μπάλα.Βάζουμε για 30′ στο ψυγείο. (Μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη και από το προηγούμενο βράδυ.)
- Με έναν πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο, μεγαλύτερο από τη διάμετρο της φόρμας. Αλείφουμε με μαργαρίνη τη φόρμα, στρώνουμε μέσα τη ζύμη και την πιέζουμε για να κολλήσει καλά στα τοιχώματα.
- Τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.
- Ψήνουμε για 15-20′.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε στη βάση 2 χούφτες από το τριμμένο τυρί ρεγκάτο (κι αυτό γιατί η γέμιση είναι υγρή και θέλουμε να προφυλάξουμε τη βάση για να μην πανιάσει).
Για τη γέμιση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν, για περίπου 5′.
- Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα κρεμμύδια να ψηθούν ώσπου να λιώσουν, για περίπου 30′ ακόμη, ανακατεύοντας συχνά.
- Ανοίγουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε ακόμη λίγο, ώσπου τα κρεμμύδια να αποκτήσουν την υφή πηχτής χρυσίζουσας μαρμελάδας, για περίπου 5′, μέχρι να μην υπάρχουν υγρά.
- Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τα τυριά και το θυμάρι, ρίχνουμε το μείγμα κρεμμυδιών και ανακατεύουμε απαλά.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο ρεγκάτο.
- Γεμίζουμε την τάρτα και την ψήνουμε ώσπου να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 25.