Υλικά για 4 άτομα:
- 1 έτοιμη ζύμη μπριζέ με
βούτυρο ή - 230 γρ. αλεύρι
ολικής άλεσης - 1/2 κ.γ. αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 5 κ.σ. κρύο νερό
Για πασπάλισμα (κατά προτίμηση) - 2 κ.γ. σπόρους λιναριού
- 5 πρέζες σπόρους μάραθου ή
- 3 πρέζες αποξηραμένη ρίγανη
Για τη γέμιση - 1/2 κόκκινο κολοκύθι
(potimarron) - 2 μικρά κρεμμυδάκια
(εσαλότ) - 1 κόκκινο κρεμμύδι
100 γρ. φέτα ή 1 ρολό κατσικίσιο τυρί - 1 μικρή χούφτα καρύδια
- 1 μικρή χούφτα σπόρους
κολοκύθας - 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- Αλάτι ανθό, πιπέρι
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κ.γ. γάλα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το αυγό και μία κουταλιά της σούπας νερό.
- Ανακατέψτε με σπάτουλα και προσθέστε το υπόλοιπο νερό.
- Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα, καλύψτε την με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Προετοιμασία
- Ανοίξτε τη ζύμη με πλάστη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού, σε πάχος 3-4 χιλιοστών.
- Αφαιρέστε το επάνω χαρτί και κόψτε έναν δίσκο διαμέτρου 26 εκ.
- Πασπαλίστε τη ζύμη με σπόρους λιναριού, μάραθου ή ρίγανη. Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη ζύμη, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.
- Ξανατοποθετήστε το χαρτί ψησίματος από πάνω και περάστε τον πλάστη για να κολλήσουν οι σπόροι στη ζύμη.
- Γυρίστε τη ζύμη ώστε η πλευρά με τους σπόρους να είναι προς τον πάγκο. Αφαιρέστε το επάνω χαρτί.
- Καθαρίστε το κόκκινο κολοκύθι από τους σπόρους (χωρίς να το ξεφλουδίσετε) και κόψτε το σε φέτες μισού εκατοστού.
- Ξεφλουδίστε και κόψτε λεπτά τα εσαλότ και το κόκκινο κρεμμύδι.
- Αφήνοντας 2 εκ. περιθώριο από την άκρη της ζύμης, τοποθετήστε στη βάση της τάρτας τα εσαλότ, τη μισή φέτα θρυμματισμένη, τις φέτες του κολοκυθιού, το κόκκινο κρεμμύδι, και στη συνέχεια την υπόλοιπη φέτα, τα καρύδια ελαφρώς σπασμένα και τους σπόρους κολοκύθας.
- Αλατοπιπερώστε και πασπαλίστε με καπνιστή πάπρικα.
- Ανακατέψτε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και αλείψτε με πινέλο τις άκρες της ζύμης αφού τις διπλώσετε προς τα μέσα. Ραντίστε τα λαχανικά με ελαιόλαδο.
- Ψήστε στους 180°C για 45-55 λεπτά. Το κολοκύθι πρέπει να είναι τρυφερό αλλά να μη λιώσει.