Υλικά για ταψί 30χ20 εκ.:

  • 500 γρ. κορόμηλα
  • 40 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρντισμένα χωρίς βούτυρο
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κ. γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 4 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο

Για το κραμπλ

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 βανίλια

Για το πασπάλισμα

  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα υλικά για το κραμπλ σε μια λεκάνη και με τα δάχτυλα τρίβουμε να γίνουν χοντρά τρίμματα.
  • Πλένουμε τα κορόμηλα και τα κόβουμε στην μέση.
  • Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί.
  • Χτυπάμε το βούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια και την άχνη για 10 λεπτά, να γίνει μια άσπρη κρέμα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά  ένα- ένα, τα αμύγδαλα, το πικραμύγδαλο και το ξύσμα πορτοκάλι.
  • Στο τέλος και το αλεύρι με το μπέικιν.
  • Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, απλώνουμε επάνω και τα κορόμηλα με την κομμένη μεριά μέσα στο χυλό και προσέχουμε να απέχουν λίγο το ένα από το άλλο.
  • Ρίχνουμε από πάνω και τα τρίμματα του κραμπλ.
  • Τα ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου και άλλα 20′ κάτω αντίσταση και αέρας.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε με σαντιγί ή παγωτό.

Σημείωση: Γίνεται και με άλλα φρέσκα φρούτα, αλλά και με ροδάκινα ή βερίκοκα από κονσέρβα.