Υλικά για ταψί 30χ20 εκ.:
- 500 γρ. κορόμηλα
- 40 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρντισμένα χωρίς βούτυρο
- 300 γρ. αλεύρι
- 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κ. γ. ξύσμα πορτοκάλι
- 4 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
Για το κραμπλ
- 150 γρ. αλεύρι
- 125 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 βανίλια
Για το πασπάλισμα
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα υλικά για το κραμπλ σε μια λεκάνη και με τα δάχτυλα τρίβουμε να γίνουν χοντρά τρίμματα.
- Πλένουμε τα κορόμηλα και τα κόβουμε στην μέση.
- Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί.
- Χτυπάμε το βούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια και την άχνη για 10 λεπτά, να γίνει μια άσπρη κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα- ένα, τα αμύγδαλα, το πικραμύγδαλο και το ξύσμα πορτοκάλι.
- Στο τέλος και το αλεύρι με το μπέικιν.
- Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, απλώνουμε επάνω και τα κορόμηλα με την κομμένη μεριά μέσα στο χυλό και προσέχουμε να απέχουν λίγο το ένα από το άλλο.
- Ρίχνουμε από πάνω και τα τρίμματα του κραμπλ.
- Τα ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου και άλλα 20′ κάτω αντίσταση και αέρας.
- Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε με σαντιγί ή παγωτό.
Σημείωση: Γίνεται και με άλλα φρέσκα φρούτα, αλλά και με ροδάκινα ή βερίκοκα από κονσέρβα.