tartaamigdalou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για ταρτιέρα 26-28 εκ.:

1 φύλλο σφολιάτα (έτοιμο ή χειροποίητο, δες τη συνταγή φύλλο σφολιάτα)

Για τα αχλάδια:

  • 4 μεγάλα αχλάδια
  • 3 1/2 ποτήρια νερό
  •  1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 βανίλια
  •  3 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για την κρέμα αμυγδάλου:

  • 140 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 40 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 140 γρ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο τριμμένο σε πούδρα
  • 1-2 βανίλιες

Εκτέλεση

Αχλάδια

  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα αχλάδια και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για 15΄.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν στο σιρόπι τους.
  • Τα σουρώνουμε και τα κόβουμε σε φέτες (ή σε κομματάκια).
  • Κρατάμε το σουρωμένο σιρόπι σε βάζο στο ψυγείο (θα το χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή cupcakes με αχλάδι και σοκολάτα πραλίνα).

Κρέμα αμυγδάλου

  • Χτυπάμε στο μίξερι το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αμύγδαλο και τις βανίλιες.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  • Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας στη βουτυρωμένη ταρτιέρα. Την τρυπάμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10′.
  • Απλώνουμε την κρέμα αμυγδάλου και τοποθετούμε τα κομμένα αχλάδια κυκλικά (ή σε κομματάκια).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40΄ μέχρι να ροδίσει.

 

Σημείωση: Μπορούμε να γεμίσουμε και ατομικές ταρτιέρες, αν έχουμε.