Υλικά για ταρτιέρα 26-28 εκ.:
1 φύλλο σφολιάτα (έτοιμο ή χειροποίητο, δες τη συνταγή φύλλο σφολιάτα)
Για τα αχλάδια:
- 4 μεγάλα αχλάδια
- 3 1/2 ποτήρια νερό
- 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 βανίλια
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για την κρέμα αμυγδάλου:
- 140 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
- 140 γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά
- 40 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 140 γρ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο τριμμένο σε πούδρα
- 1-2 βανίλιες
Εκτέλεση
Αχλάδια
- Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφήνουμε να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αχλάδια και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για 15΄.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν στο σιρόπι τους.
- Τα σουρώνουμε και τα κόβουμε σε φέτες (ή σε κομματάκια).
- Κρατάμε το σουρωμένο σιρόπι σε βάζο στο ψυγείο (θα το χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή cupcakes με αχλάδι και σοκολάτα πραλίνα).
Κρέμα αμυγδάλου
- Χτυπάμε στο μίξερι το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αμύγδαλο και τις βανίλιες.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας στη βουτυρωμένη ταρτιέρα. Την τρυπάμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10′.
- Απλώνουμε την κρέμα αμυγδάλου και τοποθετούμε τα κομμένα αχλάδια κυκλικά (ή σε κομματάκια).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40΄ μέχρι να ροδίσει.
Σημείωση: Μπορούμε να γεμίσουμε και ατομικές ταρτιέρες, αν έχουμε.