Υλικά για ταρτιέρα 25 εκ.:

Για τη ζύμη (1/2 δόση από την παρακάτω ζύμη)

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας από το ψυγείο
  • 30 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 50 ml νερό παγωμένο

Για τη γέμιση:

  •  50 γρ. μπέικον, σε ψιλά καρέ
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  1 μέτριο κυδώνι, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο
  •  2 αυγά
  •  90 ml κρέμα γάλακτος
  •  50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 50 γρ. κασέρι
  •  1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  30 γρ. κουκουνάρια
  •  30 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σκεύος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το μπέικον με τα κρεμμύδια, το κυδώνι και αλατοπίπερο για περίπου 5′, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Ρίχνουμε 1 – 2 κ. σ. νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 8 – 10′, μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα υλικά. Αποσύρουμε.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
  4. Απλώνουμε τη ζύμη, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  5. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και την τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
  6. Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε φασόλια ή ρύζι (ωμά) – για να μη φουσκώσει η βάση στο ψήσιμο.
  7. Ψήνουμε για 15′ σε χαμηλό ράφι.
  8. Ξεφουρνίζουμε, τυλίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή το ρύζι και τα πετάμε.
  9. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C.
  10. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο και το τυρί μέχρι να αναμειχθούν.
  11. Αδειάζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών στην ψημένη σφολιάτα, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το κουκουνάρι.
  12. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η γέμιση.
  13. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.