Υλικά για ταρτιέρα 25 εκ.:
Για τη ζύμη (1/2 δόση από την παρακάτω ζύμη)
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδας από το ψυγείο
- 30 γρ. γιαούρτι
- 1 κ. γ. ζάχαρη
- ½ κ. γ. αλάτι
- 1 αβγό
- 50 ml νερό παγωμένο
Για τη γέμιση:
- 50 γρ. μπέικον, σε ψιλά καρέ
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 μέτριο κυδώνι, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο
- 2 αυγά
- 90 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 50 γρ. κασέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 30 γρ. κουκουνάρια
- 30 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σκεύος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το μπέικον με τα κρεμμύδια, το κυδώνι και αλατοπίπερο για περίπου 5′, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε 1 – 2 κ. σ. νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 8 – 10′, μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα υλικά. Αποσύρουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
- Απλώνουμε τη ζύμη, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και την τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε φασόλια ή ρύζι (ωμά) – για να μη φουσκώσει η βάση στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε για 15′ σε χαμηλό ράφι.
- Ξεφουρνίζουμε, τυλίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή το ρύζι και τα πετάμε.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο και το τυρί μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών στην ψημένη σφολιάτα, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το κουκουνάρι.
- Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η γέμιση.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.