tartaloukaniko

 

 

 

 

Υλικά για ένα πυρέξ 30χ23 εκ.:

  • 1 φύλλο σφολιάτας 400 γρ.
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 μαραθόριζα κομμένη σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 κ.γλ. μαραθόσπορο
  • 3-4 μικρά λουκάνικα χωριάτικα χωρίς το περίβλημα κομμένα σε λεπτά κομμάτια (ή άλλου είδους αλλαντικό)
  • 250 γρ. μπρόκολο (μόνο τα τρυφερά μέρη) χοντροκομμένα
  • 100 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα
  • 200 γρ. ντοματίναι κομμένα στη μέση
  • 1 κ.σ. βαλσάμικο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Απλώνουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο (μεγαλύτερο από το ταψί).
  • Τη μεταφέρουμε στο ταψί, τη σηκώνουμε μέχρι να καλύψει τα πλαϊνά, την τρυπάμε με ένα πιρούνι και την ψήνουμε για 20′ σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα, τον μαραθόσπορο και το σκόρδο για 10′ ή μέχρι να καραμελώσουν.
  • Μεταφέρουμε τα σοταρισμένα υλικά σε ένα μπολ.
  • Σοτάρουμε και το λουκάνικο ή άλλο αλλαντικό για λίγα λεπτά.
  • Βράζουμε το μπρόκολο για 8-10′.
  • Βάζουμε το 1/3 της παρμεζάνας στη βάση της τάρτας.
  • Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιού-μαραθόριζας, το λουκάνικο και το μπρόκολο.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ντοματίνια με το βαλσάμικο και τα σκορπίζουμε πάνω από τα υλικά της τάρτας.
  • Ψήνουμε για 20′ στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα υλικά.
  • Σερβίρουμε σκορπίζοντας από πάνω φλούδες παρμεζάνας και επιπλέον βαλσάμικο και ελαιόλαδο.