Υλικά για στρογγυλό ταψί ή φόρμα 26 εκ.:
Για τη βάση:
- 125 γρ. τυρί κρέμα ή ανθότυρο ή φρέσκια μοτσαρέλα ή μείγμα όλων αυτών
- 3 κ.σ. γάλα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αβγό
- 200 γρ. αλεύρι
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες
- 300 γρ. μανιτάρια κομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι
- 2 αβγά
- 1 ποτήρι γάλα ή κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Βάση:
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη βάση σε ένα μπολ μέχρι να πάρουμε μια βελούδινη ζύμη.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
Γέμιση και συναρμολόγηση:
- Βάζουμε 50 γρ, βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε και τις πατάτες, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωθούν τα υγρά.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα ή το ταψί μέχρι τα τοιχώματα.
- Βάζουμε τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20′.
- Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, περιχύνουμε την τάρτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η τάρτα και να σταθεροποιηθεί το μείγμα των αβγών.