Υλικά για ταρτιέρα 25 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας από το ψυγείο
  • 30 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 50 ml νερό παγωμένο

Για τη γέμιση:

  • 2 πράσα
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 100 γρ.γιαούρτι
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίβουμε το μείγμα, μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε στο τέλος τον κρόκο και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μη γίνει πολύ ελαστική η ζύμη.
  • Χωρίζουμε σε 2 μέρη. Θα χρησιμοποιήσουμε το 1 μέρος.Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Το άλλο μέρος, αν δεν το χρησιμοποιήσουμε, το βάζουμε στην κατάψυξη.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη, έτσι ώστε να καλύψουμε μια ταρτιέρα μεγέθους 25 εκ. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο και την αφήνουμε για μία ώρα. Έτσι η ζύμη δεν μπαίνει με το ψήσιμο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε την τάρτα με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε μέσα ρεβίθια και την ψήνουμε για 10′.
  • Βγάζουμε το χαρτί και την ψήνουμε για άλλα 10′ μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο λάδι τα πράσα με το μπέικον. Βάζουμε και λίγο νεράκι, αφήνουμε για 10′ μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ολόκληρη τη βάση της τάρτας ομοιόμορφα.
  • Χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε επάνω στη γέμιση, ώστε να την καλύψουν ολόκληρη. Τρίβουμε το κεφαλοτύρι και τη γραβιέρα από πάνω και ψήνουμε για περίπου 30′ ή μέχρι να ροδίσει.