tartanektarinia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για ταρτιέρα 25 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 100 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 80 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομματάκια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κρόκος αβγού
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 3 μεγάλα νεκταρίνια κομμμένα σε 8-10 φέτες το καθένα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους αβγών
  • 5-6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. λικέρ amaretto ή 1 κ.γλ. εσάνς πικραμύγδαλου
  • 2 κ.σ. ρούμι ή 1 κ.σ. τσίπουρο
  • 1 χούφτα τριμμένα στο μπλέντερ φουντούκια και αμύγδαλα
  • φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Ζυμώνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το αλάτι με τη μαργαρίνη μέχρι να το μείγμα να γίνει τρίμμα.
  • Προσθέτουμε ττο αβγό χτυπημένο ελαφρά και ίσως 1-2 κ.σ. νερό.
  • Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης που τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30′.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο και το στρώνουμε στην ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει.
  • Βάζουμε στην κατάψυξη για 15-20′.
  • Τρυπάμε με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′ μέχρι να ροδίσει γύρω γύρω η βάση.

Για τη γέμιση:

  • Πασπαλίζουμε τις φέτες από τα νεκταρίνια με μαύρη ζάχαρη και το λικέρ και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί η κρέμα.
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και το θυμάρι μέχρι να πάρει βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να αρωματιστεί για 10΄.
  • Σουρώνουμε, προσθέτουμε τους κρόκους και το ρούμι  και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Ρίχνουμε στη βάση τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και αρχίζουμε να τοποθετούμε τις φέτες από τα νεκταρίνια.
  • Περιχύνουμε με το μείγμα κρέμας, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35′ μέχρι να σφίξει η κρέμα αλλά να κουνιέται στο κέντρο.

Σημείωση: Αντί για νεκταρίνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ροδάκινα ή βερίκοκα και το χειμώνα μήλα με κανέλα αντί για θυμάρι.