Υλικά για ταρτιέρα 25 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 100 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 80 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομματάκια
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκος αβγού
- λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 3 μεγάλα νεκταρίνια κομμμένα σε 8-10 φέτες το καθένα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 60 γρ. ζάχαρη
- 3 κρόκους αβγών
- 5-6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. λικέρ amaretto ή 1 κ.γλ. εσάνς πικραμύγδαλου
- 2 κ.σ. ρούμι ή 1 κ.σ. τσίπουρο
- 1 χούφτα τριμμένα στο μπλέντερ φουντούκια και αμύγδαλα
- φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Ζυμώνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το αλάτι με τη μαργαρίνη μέχρι να το μείγμα να γίνει τρίμμα.
- Προσθέτουμε ττο αβγό χτυπημένο ελαφρά και ίσως 1-2 κ.σ. νερό.
- Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης που τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30′.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο και το στρώνουμε στην ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει.
- Βάζουμε στην κατάψυξη για 15-20′.
- Τρυπάμε με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′ μέχρι να ροδίσει γύρω γύρω η βάση.
Για τη γέμιση:
- Πασπαλίζουμε τις φέτες από τα νεκταρίνια με μαύρη ζάχαρη και το λικέρ και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί η κρέμα.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και το θυμάρι μέχρι να πάρει βράση.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να αρωματιστεί για 10΄.
- Σουρώνουμε, προσθέτουμε τους κρόκους και το ρούμι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Ρίχνουμε στη βάση τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και αρχίζουμε να τοποθετούμε τις φέτες από τα νεκταρίνια.
- Περιχύνουμε με το μείγμα κρέμας, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35′ μέχρι να σφίξει η κρέμα αλλά να κουνιέται στο κέντρο.
Σημείωση: Αντί για νεκταρίνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ροδάκινα ή βερίκοκα και το χειμώνα μήλα με κανέλα αντί για θυμάρι.