Υλικά για φόρμα 26 εκ. ή ορθογώνια 30χ20 εκ.:
- φύλλο κουρού για τάρτες έτοιμο ή χειροποίητο (ανακατεύουμε 300 γρ. αλεύρι με 200 γρ. βούτυρο, 1 κ.γλ. αλάτι, 1 κ.γλ. ζάχαρη και 2-3 κ.σ. νερό, φτιάχνουμε μια ζύμη και βάζουμε στο ψυγείο)
- 450 ml γάλα
- 3 μεγάλα αβγά
- 250 γρ. γκούντα τριμμένο
- 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο και σοταρισμένο και 4-5 φέτες για επικάλυψη
- 420 γρ. (καθαρό βάρος) πατάτες σε κύβους
- ελαιόλαδο
- μέλι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις πατάτες για 10-15΄ μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το γκούντα, το σοταρισμένο μπέικον και τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην ταρτιέρα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40′ και για 5′ στην κάτω αντίσταση.
- Την βγάζουμε από τον φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
- Στρώνουμε τις ολόκληρες φέτες μπέικον σταυρωτά πάνω στην τάρτα και αλείφουμε με το μέλι.