tartaseskoula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για ταρτιέρα 25 εκ.:

Για τη βάση:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 130 γρ. μαργαρίνη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κρόκους αβγών
  • 3-4 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. σέσκουλα και 1 μικρό πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε κυβάκια
  • 1 αβγό και 1 ασπράδι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 150 γρ. φέτα
  • 150 γρ. γκούντα
  • αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά (θυμάρι, δενδρολίβανο)

Εκτέλεση

Για τη βάση:

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη βάση και αφού φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30′ ή όποτε τη χρησιμοποιήσουμε (μπορούμε και στην κατάψυξη και να την χρησιμοποιήσουμε μετά από μέρες).
  • Ανοίγουμε σε φύλλο, το βάζουμε στην ταρτιέρα και τοποθετούμε την ταρτιέρα για 15-20′ στην κατάψυξη (να κρυώσει πάλι η λιπαρή ουσία).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′.

Για τη γέμιση:

  • Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σέσκουλα (κομμένα σε κομμάτια), το πράσο, το κρεμμύδι, και το λουκάνικο για 15-20′ και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τα μυρωδικά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απλώνουμε στη βάση στην οποία έχουμε στρώσει λίγο από το γκούντα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αβγό με το γάλα.
  • Προσθέτουμε τα χόρτα, το γκούντα, τη φέτα κομμένη σε μεγάλα, λεπτά κομμάτια και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα το αβγού με το γάλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30′ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας.(Μετά από το αυτό το χρονικό διάστημα, αν δεν έχει πάρει χρώμα, μπορούμε να βάλουμε στο γκριλ για 2-3′.)

Σημείωση: Στο δικό μου φούρνο και 4΄μόνο η κάτω αντίσταση.