Υλικά για ταρτιέρα 25 εκ.:
Για τη βάση:
- 250 γρ. αλεύρι
- 130 γρ. μαργαρίνη
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 2 κρόκους αβγών
- 3-4 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. σέσκουλα και 1 μικρό πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κυβάκια
- 1/2 λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε κυβάκια
- 1 αβγό και 1 ασπράδι
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 150 γρ. φέτα
- 150 γρ. γκούντα
- αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά (θυμάρι, δενδρολίβανο)
Εκτέλεση
Για τη βάση:
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη βάση και αφού φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30′ ή όποτε τη χρησιμοποιήσουμε (μπορούμε και στην κατάψυξη και να την χρησιμοποιήσουμε μετά από μέρες).
- Ανοίγουμε σε φύλλο, το βάζουμε στην ταρτιέρα και τοποθετούμε την ταρτιέρα για 15-20′ στην κατάψυξη (να κρυώσει πάλι η λιπαρή ουσία).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′.
Για τη γέμιση:
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σέσκουλα (κομμένα σε κομμάτια), το πράσο, το κρεμμύδι, και το λουκάνικο για 15-20′ και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τα μυρωδικά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απλώνουμε στη βάση στην οποία έχουμε στρώσει λίγο από το γκούντα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αβγό με το γάλα.
- Προσθέτουμε τα χόρτα, το γκούντα, τη φέτα κομμένη σε μεγάλα, λεπτά κομμάτια και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα το αβγού με το γάλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30′ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας.(Μετά από το αυτό το χρονικό διάστημα, αν δεν έχει πάρει χρώμα, μπορούμε να βάλουμε στο γκριλ για 2-3′.)
Σημείωση: Στο δικό μου φούρνο και 4΄μόνο η κάτω αντίσταση.