Υλικά για στρογγυλή ταρτιέρα 25 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κρόκος αβγού

Για τη γέμιση:

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αβγά
  • 50 γρ. κορν φλάουρ κοσκινισμένο
  • βανίλιες
  • 450 ml γάλα πλήρες
  • 100 + 75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 300-400 γρ. φράουλες ή σμέουρα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Σε ένα μπολ τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αβγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό.
  • Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε για 30′ στο ψυγείο.
  • Ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο και βάζουμε στην ταρτιέρα.
  • Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε ρεβύθια ή φασόλια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20᾿
  • Αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για 10-15′ ακόμη.

Για τη γέμιση:

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα αβγά και τις βανίλιες.
  • Βάζουμε το γάλα με τα 100 γρ. σοκολάτα σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά μόλις κοχλάσει.
  • Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το μείγμα με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  • Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Λιώνουμε τα 75 γρ. σοκολάτα και αλείφουμε τη βάση της τάρτας.
  • Χτυπάμε την κρέμα με το ραβδομπλέντερ για να αφρατέψει και αδειάζουμε στην ταρτιέρα.
  • Προσθέτουμε από πάνω τις φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες ή τα σμέουρα.
  • Αφαιρούμε την τάρτα προσεκτικά από την ταρτιέρα.