Υλικά για στρογγυλή ταρτιέρα 25 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι
- 200 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκος αβγού
Για τη γέμιση:
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αβγά
- 50 γρ. κορν φλάουρ κοσκινισμένο
- βανίλιες
- 450 ml γάλα πλήρες
- 100 + 75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 300-400 γρ. φράουλες ή σμέουρα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αβγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό.
- Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε για 30′ στο ψυγείο.
- Ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο και βάζουμε στην ταρτιέρα.
- Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε ρεβύθια ή φασόλια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20᾿
- Αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για 10-15′ ακόμη.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα αβγά και τις βανίλιες.
- Βάζουμε το γάλα με τα 100 γρ. σοκολάτα σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση ανακατεύοντας συνεχώς.
- Βγάζουμε από τη φωτιά μόλις κοχλάσει.
- Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το μείγμα με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει.
- Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
- Λιώνουμε τα 75 γρ. σοκολάτα και αλείφουμε τη βάση της τάρτας.
- Χτυπάμε την κρέμα με το ραβδομπλέντερ για να αφρατέψει και αδειάζουμε στην ταρτιέρα.
- Προσθέτουμε από πάνω τις φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες ή τα σμέουρα.
- Αφαιρούμε την τάρτα προσεκτικά από την ταρτιέρα.