Υλικά για ταρτιέρα 26-28 εκ.:

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αβγό
  • λίγο νερό, αν χρειαστεί

Για τη γέμιση:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αβγά
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Για τη σάλτσα:

  • 300 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Βάση:

  • Δουλεύουμε όλα τα υλικά, φτιάχνουμε μια μπάλα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη.

Γέμιση:

  • Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας λίγο νερό για να γίνει ρευστό το μείγμα.
  • Παίρνουμε γάλα από την κατσαρόλα, το ρίχνουμε το μείγμα αβγών και έπειτα, αυτό το μείγμα το προσθέτουμε στο γάλα.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και προσθέτουμε εκτός φωτιάς το βούτυρο.

Σάλτσα και συναρμολόγηση:

  • Βράζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού για 10′.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, πολτοποιούμε το μείγμα και περνάμε απο σίτα.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, ανοίγουμε σε φύλλο που απλώνουμε στην ταρτιέρα ψηλά μέχρι να καλύψει τα τοιχώματα.
  • Αδειάζουμε την κρέμα στη βάση και ψήνουμε για 40′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Περιχύνουμε την κρύα τάρτα με τη σάλτσα φράουλας.