Υλικά για ταρτιέρα 26-28 εκ.:
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αβγό
- λίγο νερό, αν χρειαστεί
Για τη γέμιση:
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 αβγά
- 120 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 κ.σ. βούτυρο
Για τη σάλτσα:
- 300 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Βάση:
- Δουλεύουμε όλα τα υλικά, φτιάχνουμε μια μπάλα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη.
Γέμιση:
- Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
- Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας λίγο νερό για να γίνει ρευστό το μείγμα.
- Παίρνουμε γάλα από την κατσαρόλα, το ρίχνουμε το μείγμα αβγών και έπειτα, αυτό το μείγμα το προσθέτουμε στο γάλα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και προσθέτουμε εκτός φωτιάς το βούτυρο.
Σάλτσα και συναρμολόγηση:
- Βράζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού για 10′.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, πολτοποιούμε το μείγμα και περνάμε απο σίτα.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, ανοίγουμε σε φύλλο που απλώνουμε στην ταρτιέρα ψηλά μέχρι να καλύψει τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε την κρέμα στη βάση και ψήνουμε για 40′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Περιχύνουμε την κρύα τάρτα με τη σάλτσα φράουλας.