Υλικά για 1 στρογγυλό ταψί 26 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. μαργαρίνη παγωμένη σε κομμάτια
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2-3 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση:
- 4-5 μεγάλες ντομάτες
- αλάτι
- 1 κρόκος αβγού
- κατίκι
- κρέμα βαλσαμικού
Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε το αλεύρι με τη μαργαρίνη μέχρι να γίνει ψίχουλα.
- Ρίχνουμε το αλάτι και 2 κ.σ. νερό (αν χρειαστεί η 3η) και ζυμώνουμε.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30′.
- Κάνουμε ένα σταυρό στις ντομάτες και τις βυθίζουμε σε ζεστό νερό.
- Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες.
- Ξεσποριάζουμε, ρίχνουμε αλάτι και βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν όσα περισσότερα υγρά .
- Απλώνουμε στο ταψί 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι.
- Βάζουμε στο ταψί τις ντομάτες ώστε να καλύψουν όλον τον πάτο του ταψιού.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και το βάζουμε πάνω από τις ντομάτες.
- Σπρώχνουμε τη ζύμη στην άκρη του ταψιού προς τα μέσα.
- Αλείφουμε με τον κρόκο και τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45′.
- Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και αφήνουμε για 10′ να κρυώσει λίγο.
- Γυρίζουμε προσεκτικά σε μεγαλύτερη πιατέλα.
- Σερβίρουμε με κατίκι και κρέμα βαλσαμικού.