Υλικά για το παγωτό (για 1 μεγάλη ορθογώνια φόρμα του κέικ):
- 3 κρόκοι αβγών
- 90 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης χτυπημένη σε σαντιγύ (όχι σφιχτή)
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να την σκεπάσει.
- Τη βράζουμε έως ότου γίνει ένα πηχτό σιρόπι με θερμοκρασία 124ºC.
- Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μια γερή βράση και ρίχνουμε μία σταγόνα μέσα σε κρύο νερό· θα πρέπει να σταθεροποιείται και να γίνεται ένα μαλακό μπαλάκι. Αν όμως διαλύεται, βράζουμε άλλο λίγο.
- Χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι με σιγανή ροή (να πέφτει σαν λεπτή κλωστή).
- Χτυπάμε έως ότου το μείγμα κρυώσει και τα αυγά φουσκώσουν.
- Σταματάμε το μίξερ. Ανακατεύουμε το μείγμα των αυγών με την παχύρρευστη κρέμα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ ή ένα μεγάλο μπολ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
- Αφήνουμε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες (περίπου 6 ώρες), μέχρι να σταθεροποιηθεί το παγωτό.
- Ξεφορμάρουμε τραβώντας τη μεμβράνη προς τα πάνω.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε κομμάτια.
Υλικά για την τάρτα (για ταψάκι 20-22 εκ.):
Για τη ζύμη:
- 220 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. μαργαρίνη κρύα σε κυβάκια
- 2 κρόκοι αβγών
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2-3 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση:
- 3 μεγάλα ροδάκινα σφιχτά ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 50 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαργαρίνη και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τα αβγά και το νερό (με φειδώ) και ζυμώνουμε.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30΄ (ή ολόκληρο βράδυ- όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10-15΄).
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο.
Για τη γέμιση:
- Βάζουμε το βούτυρο σε τηγάνι ή κατσαρολάκι και αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλι παρά κουνώντας το τηγάνι μέχρι να γίνει καραμέλα.
- Αδειάζουμε την καραμέλα στο ταψάκι και στρώνουμε από πάνω τις φέτες ροδάκινο.
- Βάζουμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση και χώνουμε τις άκρες του κάτω από τα ροδάκινα.
- Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 15΄ ενώ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Ψήνουμε την τάρτα για 30-35΄ μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10΄να κρυώσει λίγο.
- Περνάμε περιφερειακά ένα μαχαίρι γύρω από τα τοιχώματα του ταψιού και αναποδογυρίζουμε την τάρτα με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου.