Υλικά για στρογγυλή φόρμα 20 εκ.:
Για τη ζύμη μπριός:
- 250 γρ. αλεύρι
- 110 ml γάλα
- 2 αβγά
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 25 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. μαγιά νωπή
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
Για την κρέμα:
- 400 γρ. γάλα
- 3 κρόκοι αβγών
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1-2 βανίλιες
- 140 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Εκτέλεση
Ζύμη:
- Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Προσθέτουμε το 1 αβγό, το γάλα, το ξύσμα και το αλάτι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10΄ μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει ελαφρώς.
- Μετά τα 10΄ρίχνουμε σε δόσεις το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ακόμη.
- Τη στρώνουμε στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει πιέζοντάς την για να την καλύψει όλη.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Αλείφουμε τη ζύμη με το αβγό, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένου φούρνο στους 180 βαθμούς για 20᾿
- Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε τη ζύμη σε σχάρα να κρυώσει.
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να βράζει.
- Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ.
- Ρίχνουμε το 1/3 του ζεστού γάλακτος και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό να γίνει κρέμα.
- Ρίχνουμε σε 3 δόσεις την κρέμα χτυπώντας.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη σαντιγί.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 2-3 μέρη και απλώνουμε την κρέμα ανάμεσα.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.