Υλικά για στρογγυλή φόρμα 20 εκ.:

Για τη ζύμη μπριός:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 110 ml γάλα
  • 2 αβγά
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. μαγιά νωπή
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

Για την κρέμα:

  • 400 γρ. γάλα
  • 3 κρόκοι αβγών
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1-2 βανίλιες
  • 140 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Εκτέλεση

Ζύμη:

  • Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  • Προσθέτουμε το 1 αβγό, το γάλα, το ξύσμα και το αλάτι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10΄ μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη που θα κολλάει ελαφρώς.
  • Μετά τα 10΄ρίχνουμε σε δόσεις το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ακόμη.
  • Τη στρώνουμε στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει πιέζοντάς την για να την καλύψει όλη.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
  • Αλείφουμε τη ζύμη με το αβγό, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένου φούρνο στους 180 βαθμούς για 20᾿
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε τη ζύμη σε σχάρα να κρυώσει.

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ.
  • Ρίχνουμε το 1/3 του ζεστού γάλακτος και ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό να γίνει κρέμα.
  • Ρίχνουμε σε 3 δόσεις την κρέμα χτυπώντας.
  • Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη σαντιγί.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 2-3 μέρη και απλώνουμε την κρέμα ανάμεσα.
  • Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.