Υλικά για 8 ατομικές φόρμες ή για ταρτιέρα 25 εκ.:
Ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 10 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 2 κρόκοι αυγών ή 1 αβγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
Αχλάδια
- 700 γρ. αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 40 γρ. ζάχαρη σκούρα καστανή
- 1 λεμόνι, το χυμό του
- 1 κλωναράκι βανίλιας, μόνο τα σπόρια
Σοκολάτα
- 400 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
- 30 γρ. μέλι
- κακάο για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζύμη:
- Χτυπάμε πρώτα στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο(όπως είναι κρύο) με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
- Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο.
- Έπειτα ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ.
- Αν κολλάει, την ανοίγουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες.
- Κόβουμε το φύλλο σε 8 δίσκους διαμέτρου 12 εκ. έκαστος.
- Μεταφέρουμε τους δίσκους της ζύμης στις ατομικές ταρτιέρες.
- Πιέζουμε τους δίσκους ζύμης να εφαρμόσουν καλά στα τοιχώματα.
- Στρώνουμε στο εσωτερικό τους λαδόκολλα, αφήνοντάς την να εξέχει αρκετά.
- Από πάνω γεμίζουμε με ωμό ρύζι ή ρεβύθια (για να μη φουσκώσουν οι τάρτες στο ψήσιμο).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20′.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι και ψήνουμε για ακόμη 10′.
- Αφήνουμε τις τάρτες να κρυώσουν πολύ καλά.
Αχλάδια
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τους σπόρους της βανίλιας και τα αχλάδια.
- Tα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10′ περίπου μέχρι ν’ αρχίσουν να καραμελώνουν.
- Kατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε τα αχλάδια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε μέσα στις τάρτες.
Σοκολάτα
- Βάζουμε την κρέμα μαζί με το μέλι σε μία κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
- Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
- Αν θέλουμε, σερβίρουμε τις τάρτες πασπαλισμένες με λίγο κακάο.