Υλικά για 8 ατομικές φόρμες ή για ταρτιέρα 25 εκ.:

Ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 10 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 2 κρόκοι αυγών ή 1 αβγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη

Αχλάδια

  • 700 γρ. αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 40 γρ. ζάχαρη σκούρα καστανή
  • 1 λεμόνι, το χυμό του
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, μόνο τα σπόρια

Σοκολάτα

  • 400 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 30 γρ. μέλι
  • κακάο για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζύμη:

  • Χτυπάμε πρώτα στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο(όπως είναι κρύο) με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
  • Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο.
  • Έπειτα ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ.
  • Αν κολλάει, την ανοίγουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες.
  • Κόβουμε το φύλλο σε 8 δίσκους διαμέτρου 12 εκ. έκαστος.
  • Μεταφέρουμε τους δίσκους της ζύμης στις ατομικές ταρτιέρες.
  • Πιέζουμε τους δίσκους ζύμης να εφαρμόσουν καλά στα τοιχώματα.
  • Στρώνουμε στο εσωτερικό τους λαδόκολλα, αφήνοντάς την να εξέχει αρκετά.
  • Από πάνω γεμίζουμε με ωμό ρύζι ή ρεβύθια (για να μη φουσκώσουν οι τάρτες στο ψήσιμο).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20′.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι και ψήνουμε για ακόμη 10′.
  • Αφήνουμε τις τάρτες να κρυώσουν πολύ καλά.

Αχλάδια

  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τους σπόρους της βανίλιας και τα αχλάδια.
  • Tα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10′ περίπου μέχρι ν’ αρχίσουν να καραμελώνουν.
  • Kατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε τα αχλάδια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε μέσα στις τάρτες.

Σοκολάτα

  • Βάζουμε την κρέμα μαζί με το μέλι σε μία κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
  • Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
  • Αν θέλουμε, σερβίρουμε τις τάρτες πασπαλισμένες με λίγο κακάο.