tartakounoupidi

Υλικά για ταρτιέρα 25-28 εκ:

  • 1 φύλλο σφολιάτα ή ένα φύλλο κουρού (δες άλλες αλμυρές τάρτες για τη ζύμη)
  • 1/2 κουνουπίδι (όχι μεγάλο)
  • 4 πατάτες μέτριες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 50 γρ. μπλε τυρί ή γκοργκοντζόλα (στο σουπερμάρκετ)
  • 8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 100-120 γρ.παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη (η παρμεζάνα είναι αρκετά πιο ακριβή από τις γραβιέρες)
  • 1 αυγό
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος (1/4 κούπα)
  • ζωμός κότας (κύβος κότας, προαιρετικά, ειδάλλως σκέτο νερό)

Εκτέλεση:

  • Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στη φόρμα (26 εκ.).
  • Βράζουμε το κουνουπίδι και τις πατάτες στο ζωμό (ή το νερό) για 10 – 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με λίγο λάδι τα κρεμμυδάκια με το μπέικον. Προσθέτουμε λίγο νερό, το κουνουπίδι και τις πατάτες και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, το μπλε τυρί και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε αυτό το μείγμα στη φόρμα με τη σφολιάτα, ρίχνουμε από πάνω την παρμεζάνα με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά (αυτό εξαρτάται από το φούρνο, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω ή λιγότερο).