Υλικά για ταρτιέρα 26 εκ.:
Για τη βάση:
- 250 γρ. αλεύρι
- 125 κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 3-4 κ.σ.νερό
Για τη γέμιση:
- 400 γρ. μανιτάρια (καλύτερα φρέσκα στρογγυλά)
- 150 γρ. μπέικον
Για τη μπεσαμέλ:
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 100 ml χλιαρό γάλα
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- 2 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. γιαούρτι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάση
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο σε κύβους.
- Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ψίχουλα.
- Προσθέτουμε και το νερό και δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη λίγο σφιχτή. Βάζουμε στο ψυγείο για 30′.
- Λαδώνουμε την ταρτιέρα, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο ανάμεσα σε κομμάτια λαδόκολλας και το απλώνουμε στην ταρτιέρα.
Γέμιση
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα ψήνουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα στους 200 βαθμούς για 15′.
- Σοτάρ0υμε και το μπέικον σε ένα τηγάνι για 5′.
Μπεσαμέλ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα μέχρι να σκουρύνει ελαφρά το αλεύρι
- Ρίχνουμε το γάλα χλιαρό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα.
- Ρίχνουμε και τους κρόκους και το γιαούρτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Σύνθεση
- Απλώνουμε τις φέτες μπέικον πάνω στην άδεια ζύμη.
- Σκορπίζουμε τα μανιτάρια από πάνω και σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30′.
Σημείωση: Μπορούμε να βάλουμε πάνω από το μπέικον και λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο.