Υλικά για φόρμα 26 εκ:
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι (μπορούμε και ολικής άλεσης)
- 150 γρ. μαργαρίνη κρύα κομμένη σε κύβους
- 1 αβγό
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά κρύο νερό
Για τη γέμιση
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος (μπορούμε και light)
- 40 γρ. φρέσκο γάλα
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 1 αβγό
- 1 ασπράδι αβγού
- 40 γρ. βιτάμ
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. (Ίσως χρειαστεί ακόμη 1/2 κ.σ. αλεύρι).
- Τοποθετούμε τη ζύμη τυλιγμένη σε μεμβράνη για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Την ανοίγουμε είτε με τα χέρια μέσα στη φόρμα σηκώνοντάς την μέχρι τα τοιχώματα. (Εναλλακτικά μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος.). Την τοποθετούμε στην κατάψυξη για 15′.
- Την τρυπάμε πολλές φορές με το πιρούνι, και στα τοιχώματα, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25΄ (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα.
- Ανοίγουμε λίγο την πόρτα του φούρνου και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίζουν να βράζουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε με το σύρμα (ή κουτάλα ξύλινη).
- Βάζουμε και τα αβγά (λίγο χτυπημένα με πιρούνι), το βιτάμ και τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τοποθετούμε το μείγμα στην τάρτα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15΄ (ανάλογα το φούρνο, ίσως χρειαστεί και 4′ μόνο η κάτω αντίσταση).
- Βγάζουμε από το φούρνο και, πριν κρυώσει τελείως, πασπαλίζουμε με κακάο.
Σημείωση: Το γλυκό αυτό θυμίζει πολύ σουφλέ. Συνοδεύεται πολύ ωραία με παγωτό ή κρέμα γάλακτος (ή φυτική κρέμα τύπου morfat) χτυπημένη με λίγη ζάχαρη.
Εναλλακτικά μπορούμε να αλείψουμε την τάρτα με μαρμελάδα πορτοκάλι. Η ξινούτσικη γεύση θα “σπάσει” τη γεύση της σοκολάτας.